a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Moraxella catarrhalis az orrgaratban

2013.01.07. | drHorváthTamás |

Címkék: mikrobiológia baktérium gyermek fül orr gégészet biofilm orrgarat streptococcus staphylococcus streptococcus pneumoniae moraxella haemophilus antibiotikum rezisztencia

Egy jó Journal of Infection cikket olvastam pár napja a Moraxella catarrhalisról. Finn kollégák azt tapasztalták, hogy ha kisgyermeknél az orrgaratban a Streptococcus pneumoniae vagy a Haemophilus influenzae mellett jelen van a Moraxella is, akkor nagyobb eséllyel alakul ki középfülgyulladás, mint ha a Streptococcus vagy a Haemophilus csak mint egyedi patogén telepedne meg.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a Moraxella a másik két baktériummal együttműködik, egymást erősítik, míg például a Streptococcus pneumoniae, a Haemophilus, valamint a Staphylococcusok egymással szemben nem így viselkednek, sőt inkább egymás gyengítése, kiszorítása a jellemző (cikk). A másik következtetés klinikai szempontból még fontosabb. Ugyanis bár a Streptococcus a veszélyesebb, mégis jól lehet kezelni penicillinszármazékokkal. Ezzel szemben a Moraxella egy sokkal kevésbé veszélyes baktérium, viszont nagyon rezisztens a penicillinre. Így ez az együttműködés azt jelenti, hogy a hagyományos, penicillinszármazékokra épülő antibiotikus kezelés sikerességének esélye csökkenhet. Tehát úgy lehet egy tipikus Streptococcus fertőzés rezisztens a hagyományos penicillinkezelésre, hogy azért valójában nem is a Streptococcus a felelős! Kérdés, hogy ez egy újdonság, egy a baktériumok által nemrég szerzett "tudás", vagy már régóta így van. Mert én azt sem tartanám kizártnak, hogy az agresszív antibiotikus kezelésre ilyen jellegű lépésekkel, szelekcióval válaszolnak a baktériumok. Ugyanakkor természetesen abszolút esélyes, hogy ez már eleve a kórokozók génjeibe van kódolva, mindenesetre ha régebbi ügyről van szó, akkor talán nyugodtabbak lehetünk. Érdekes lenne látni a mechanizmust quorum sensing szintjén, mert abban biztos vagyok, hogy ez a folyamat legalább részben biofilmek formájában valósul meg.