a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Krónikus melléküreggyulladás 2012-es ajánlás

2012.12.16. | drHorváthTamás |

Címkék: orr fess műtét orrpolip melléküreggyulladás idült

Lassan vége az évnek, én pedig majdnem lemaradtam a 2012-es európai krónikus rhinosinusitis és orrpolipózis ajánlásról (European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps 2012). Pedig fontos anyag, a felnőttkori krónikus sinusitis kezelési algoritmusáról még magyar ábrákat is csináltam az ajánlás alapján.

Krónikus sinusitis polip nélkül:

CRSwNP 2012_1.jpg

Krónikus sinusitis polippal:

CRSwNP 2012__1.jpg

A betegek a panaszaik súlyosságát egy egyszerű 10-es visual analogue scale-en (VAS) jelölik ki, ahol 0 a nagyon jó állapot, a 10 a legrosszabb. Az egyes panaszok (orrdugulás, szaglás, garati váladékcsorgás, stb.) ilyen szempontból külön nem kerülnek értékelésre VAS szerint.

Két dolgot mindenképpen ki kell emelni:

Egyrészt a tényt, hogy egyre kevésbé helyezzük előtérbe a műtétet. El kell ismernünk, hogy a krónikus sinusitis, az orrpolipózis nem műtéti betegség, legalábbis a műtét nem ad végleges panaszmentességet. Ez a betegségcsoport alapvetően gyógyszerrel kezelendő, és csak a gyógyszer kudarca esetén jön szóba tehermentesítő műtét.

A másik pedig majd egy külön blogbejegyzés is lesz. Az ábrán szerepel a doxycyclin, illetve hosszú távon zajló antibiotikus kezelés. Ehhez képest nem is azzal kezeljük a krónikus sinusitist, és a helyzet pikantériája, hogy a linkelt bejegyzésben pont a doxycyclin-es kutatásról írtam. Erre muszáj lesz még visszatérni.