a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mi közünk a pneumococcus okozta agyhártyagyulladáshoz?

2012.11.23. | drHorváthTamás |

Címkék: oltás baktérium pneumococcus agyhártyagyulladás meningitis orrgarat streptococcus pneumoniae

A Streptococcus pneumoniae középfül- és melléküreg-gyulladások gyakori kórokozója, és az egyik igazán nagy veszélye az, hogy agyhártyagyulladást is okozhat. A pneumococcus a Neisseria meningitidis mellett a leggyakoribb kórokozó bakteriális agyhártyagyulladásban, és ez a fajta még ma is közel 20%-ban halálos. Ráadásul a túlélők között 30%-ban marad vissza valamilyen tartós neurológiai probléma, pl. percepciós hallásvesztés. Minket, fül- orr- gégészeket annyiban még inkább érint a kérdés, hogy jellemzően az orrgarati pneumococcus kolonizáció az első lépés a meningitishez vezető úton.

A témához találtam egy gondolatébresztő 2002-es Lancet Infectious Diseases cikket. Eszerint úgy néz ki, hogy a pneumococcus esetében egy felszíni kolin kötő fehérje, a Cbp A (choline-binding protein A) az egyik kulcs a folyamat elején. Dominánsan ez felelős az orrgarati kolonizációért, valamint a következő lépésért, az intravascularis invázióért is. Érdekes fricska a természettől, hogy a Cbp A a hámsejteken lévő polimer immunoglobulin kötő fehérjéhez tud kapcsolódni, amely normál esetben pont a kórokozók ellen dolgozik, és antitesteket visz ki a mucosa felszínére. Tehát a folyamat iránya megfordul. Még szerencse, hogy ez elég rossz hatékonysággal történik, ugyanis a népesség 30-50%-ban kolonizálódik pneumococcus az orrgaratban, és jól néznék ki, ha ebből gyakrabban lenne meningitis.

A pneumococcus meningitis a fül- orr- gégészeti "csendes" behatolási kapu mellett szövődményként is megjelenhet. Januárban írtam arról a török tanulmányról, ahol a kollégák arról számoltak be, hogy 4630 idült középfülgyulladásban szenvedő betegből 14-ben alakult ki meningitis. Azt ugyan nem írták, hogy ebből hány volt pneumococcus, de azt igen, hogy a 4 leggyakoribb azonosított baktérium egyike volt.

Tehát a pneumococcus meningitishez sok közünk van. Szerencsére létezik már a pneumococcus ellen oltás, ami többek között ezt a problémát hivatott kezelni. Ugyanakkor egyre több olyan hír érkezik, hogy elkezdtek kiszelektálódni azok a szerotípusok, amik az oltásban nincsenek benne, és a helyzet kezd egy kicsit visszaromlani...