A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az algarat (hypopharynx) és régiói

2012.11.05. | drHorváthTamás | 1 komment

Címkék: anatómia onkológia algarat hypopharynx sinus pyriformis

Az óriási, nyelőcsőből kivett csont kapcsán felmerült, hogy mi az a retrocricoid térség, gondoltam akkor az algarati (hypopharynx) régiók megérnének egy posztot. De a régiók előtt maga az algarat elhelyezkedése is  tisztázásra vár. Az algarat a szájgarat (mesopharynx, azaz a torok) folytatása lefelé, a nyelőcsőig. Felső határa a nyelvcsont magassága, lefelé pedig a gége gyűrűporcának hátsó ívéig tart. A függőleges kiterjedés oldalnézetből látszik legjobban:

hypopharynx sagital felirat.jpg

Az algarat vízszintes metszetben egy C alakú cső, ami a gégét két oldalról és hátulról öleli körbe, és ez az a nézet, ami alapján régiókra lehet osztani az algaratot. A három régió a gége gyűrűporca mögött elhelyezkedő retrocricoid (postcricoid) régió, vele szemben az algarat hátsó fala, és a gége két oldalán a nyelőcső irányába ferdén vezető zsákszerű sinus pyriformisok. Kiváló reggae színekben ez így néz ki: 

hypopharynx regions felirat kisebb.jpg

A régiókra való felosztásnak elsődlegesen onkológiai okai vannak. Ugyanis például egy retrocricoid elhelyezkedésű daganat esetében az egész gégét is el kell távolítani, míg egy hátsó garatfali tumor esetében ez nem valószínű. Természetesen pontos kiterjedés, TNM függvénye minden, de általánosságban ez elmondható. Van pdf-ben egy Shah fej-nyaki onkológia könyvem, de mivel a címlap fájl hibás, sajnos nem tudom, melyik kiadás (amúgy szerintem EZ). Onnan loptam ki az alábbi diagramot, ami mutatja, hogy egyébként nagy a sinus pyriformis dominancia, a tumorok nagy része onnan indul ki.

shah hypopharynx cc.jpg

süti beállítások módosítása