a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Vérzéscsillapítás tippek FESS műtéthez

2012.09.18. | HTamas |

Címkék: orr fess műtét melléküregek vérzéscsillapítás

Dr Balasubramanian egy újabb blogját, az ENT scholar-t találtam meg pár napja. Egyszer majd összeszedem, hogy hány különböző fül- orr- gégészeti blogot és online újságot üzemeltet, mert ennek az indiai kollégának a hihetetlen online aktivitása megér egy bejegyzést. Egyébként egy a FESS műtét alatti vérzéscsillapításról szóló írása kapcsán jutottam el az ENT scholar-ra. Ez fontos dolog, mivel aki endoszkóppal valaha is dolgozott orrban, az tudja, hogy a műtét alatti akár csak kisebb, szivárgó vérzés is nagyon meg tudja nehezíteni a dolgunkat. Éppen ezért minél több trükköt, véleményt érdemes megismerni, hátha valamelyiket még nem ismertük, és tényleg beválik a későbbiekben.

Mit javasol Dr. TBalu?

- Lohasztást. Valamilyen érzéstelenítő és érösszehúzó-lohasztó anyag keveréke mindig segíthet a kapillárisvérzés csökkentésére vagy teljes megszüntetésére. Dr. TBalu 4% xylocaine és 1:10000 adrenalin keveréket javasol, mi alapvetően lidocain és xylometazolin vagy oxymetazolin keveréket használunk.

- Kissé emelt fejtartást műtét közben. A fej minden 2,5 cm-rel történő megemelése 2 hgmm-rel csökkenti a szisztolés vérnyomást az adott régióban (dr. TBalu referenciája).

- A testhőmérséklet stabilizálása normál tartományban is segíthet, mivel a hőmérséklet befolyásolja a vérlemezkék működését. Ez talán nem annyira jelentős tényező, de az izolálás megfelelő kiválasztásával végül is befolyásolhatjuk a hőmérsékletet (dr. TBalu referenciája).

- Aneszteziológiai segítséget a vérnyomáscsökkentéshez. Propofolos altatás mellett alacsonyan tartható a vérnyomás, illetve azt írja, hogy nitroglicerines infúzió pláne jót tesz. Ez ügyben semmilyen szinten nem tudok állást foglalni, esetleg erre tévedő kóbor altatóorvos megírhatná a véleményét.