a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 19.

2012.09.07. | HTamas |

Címkék: onkológia reflux d vitamin mandulaműtét sugárkezelés hallójáratgyulladás arcüreg obstruktív alvási apnoe biofilm parotis melléküreggyulladás idült Címkék mastoidüreg bppv szájüregi rák aspirációs cytológia

 

Az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:

Debreceni pilot study jelent meg a Laryngoscope-ban: Alacsony frekvenciás ultrahang segítségével el lehet pusztítani a biofilmeket az arcüregben.
Cikk ITT.

Hallójáratgyulladás esetén meglepően sok betegnél, a nagy többségnél van a középfül üregében folyadék. Ezzel maszkolt otitis gyanúja merült fel a szerzőkben, bennem inkább a fordítottja: a külső gyulladás okozza belül a folyadékot (vénás sztázis??).
Cikk ITT.

Úgy tűnik, a parotis benignomák extracapsularis eltávolítása nem ad rosszabb eredményt, mint a superficialis lobectomia. Nocsak.
Cikk ITT.

Korai szájüregi laphámcarcinomák esetében a sentinel nyirokcsomó biopszia egész megbízható eredményt ad, bár nem tökéletes.
Cikk ITT.

Sugárkezelés a nyakon jelentősen rontja a későbbi nyaki aspirációs cytológiai vizsgálatok validitását.
Cikk ITT.

A hidegvizes arcüregi öblítés akár csontkinövéseket, exostosist is okozhat az arcüregben.
Cikk
 ITT.

Obstruktív alsvási apnoe miatt végzett mandulaműtét kapcsán kisebb eséllyel alakul ki utóvérzés, mint a krónikus gyulladás miatt végzett műtétek esetén.
Cikk ITT.

Az előregedő népesség miatt megváltozik a hangsúly a fül- orr- gégészeti betegségeken. Lassan lesz külön fül- orr- gégészeti geriátria?
Cikk ITT.

Arteria carotis interna aneurysma, mint az orofacialis fájdalom egy ritka oka.
Cikk ITT.

Megfelelő táplálás és a vérkép "karbantartása" segíthet megelőzni a pharyngocutan fistula kialakulását teljes gégeeltávolításon átesett betegeknél.
Cikk ITT.

Az akut halláscsökkenés kezelésére adott szisztémás szteroidok igenis befolyásolják a vércukorszintet, oda kell figyelni.
Cikk ITT.

Az idiopátiás formához képest jóval nehezebb kezelni a trauma után kialakult BPPV-t.
Cikk ITT.

A D vitamin hiánya hajlamosíthat streptococcus okozta tonsillopharyngitisre. Cikk ITT. A D vitamin fül- orr- gégészeti vonatkozásai már voltak itt a blogon, közrejátszhat allergiás náthában és krónikus sinusitisben is.

Reflux betegségben és obstruktív alvási apnoeban egyszerre szenvedő betegek esetén a reflux megfelelő kezelése az OSAS panaszokon is javít. .
Cikk ITT.

Cone beam CT-vel panaszmentes emberek közel 70%-ában lehet találni valamilyen arcüregi abnormalitást. Így kell egészséges emberekből beteget csinálni.
Cikk ITT.