A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 19.

2012.09.07. | drHorváthTamás |

Címkék: onkológia reflux d vitamin mandulaműtét sugárkezelés hallójáratgyulladás arcüreg obstruktív alvási apnoe biofilm parotis melléküreggyulladás idült Címkék mastoidüreg bppv szájüregi rák aspirációs cytológia

 

Az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:

Debreceni pilot study jelent meg a Laryngoscope-ban: Alacsony frekvenciás ultrahang segítségével el lehet pusztítani a biofilmeket az arcüregben.
Cikk ITT.

Hallójáratgyulladás esetén meglepően sok betegnél, a nagy többségnél van a középfül üregében folyadék. Ezzel maszkolt otitis gyanúja merült fel a szerzőkben, bennem inkább a fordítottja: a külső gyulladás okozza belül a folyadékot (vénás sztázis??).
Cikk ITT.

Úgy tűnik, a parotis benignomák extracapsularis eltávolítása nem ad rosszabb eredményt, mint a superficialis lobectomia. Nocsak.
Cikk ITT.

Korai szájüregi laphámcarcinomák esetében a sentinel nyirokcsomó biopszia egész megbízható eredményt ad, bár nem tökéletes.
Cikk ITT.

Sugárkezelés a nyakon jelentősen rontja a későbbi nyaki aspirációs cytológiai vizsgálatok validitását.
Cikk ITT.

A hidegvizes arcüregi öblítés akár csontkinövéseket, exostosist is okozhat az arcüregben.
Cikk
 ITT.

Obstruktív alsvási apnoe miatt végzett mandulaműtét kapcsán kisebb eséllyel alakul ki utóvérzés, mint a krónikus gyulladás miatt végzett műtétek esetén.
Cikk ITT.

Az előregedő népesség miatt megváltozik a hangsúly a fül- orr- gégészeti betegségeken. Lassan lesz külön fül- orr- gégészeti geriátria?
Cikk ITT.

Arteria carotis interna aneurysma, mint az orofacialis fájdalom egy ritka oka.
Cikk ITT.

Megfelelő táplálás és a vérkép "karbantartása" segíthet megelőzni a pharyngocutan fistula kialakulását teljes gégeeltávolításon átesett betegeknél.
Cikk ITT.

Az akut halláscsökkenés kezelésére adott szisztémás szteroidok igenis befolyásolják a vércukorszintet, oda kell figyelni.
Cikk ITT.

Az idiopátiás formához képest jóval nehezebb kezelni a trauma után kialakult BPPV-t.
Cikk ITT.

A D vitamin hiánya hajlamosíthat streptococcus okozta tonsillopharyngitisre. Cikk ITT. A D vitamin fül- orr- gégészeti vonatkozásai már voltak itt a blogon, közrejátszhat allergiás náthában és krónikus sinusitisben is.

Reflux betegségben és obstruktív alvási apnoeban egyszerre szenvedő betegek esetén a reflux megfelelő kezelése az OSAS panaszokon is javít. .
Cikk ITT.

Cone beam CT-vel panaszmentes emberek közel 70%-ában lehet találni valamilyen arcüregi abnormalitást. Így kell egészséges emberekből beteget csinálni.
Cikk ITT.

süti beállítások módosítása