A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

EAONO2012 - Hámzsák konszenzus

2012.09.02. | drHorváthTamás |

Címkék: fül dobhártya cholesteatoma középfül Hámzsák

A precholesteatomának is tekinthető dobhártya hámzsákkal (retraction pocket) kapcsolatos dilemmákról már írtam itt a blogon. Az EAONO 2012-n volt egy cholesteatoma kerekasztal, ami ezt a kérdést is érintette, és az Angliából érkezett Yung Professzor beszélt A témáról. Bemutatott egy konszenzust, amit az EAONO tagok egy része állított össze azért, hogy amíg nem lesz evidencia szintű a hámzsák menedzselése, legyen egy útmutató. Ugyanis evidenciák nincsenek.

A konszenzus a következőket tartalmazza:

- A konszenzus kiemeli a hámzsák kiterjedésének, leírásának fontosságát az utánkövetés miatt. Az egyik legjobb módszer a leírás mellett a hámzsák lefényképezése.

- A hámzsák leírásánál a következő paramétereket érdemes jegyezni: elhelyezkedés, méret, mélység, mobilitás, folyás, csontdestrukció, keratintartalom.

- A mobilitás valsalvával, pneumaticus otoszkóppal, vagy szívóval ellenőrizhető hatékonyan.

- Száraz, üres, tünetmentes hámzsák nem igényel műtéti beavatkozást, még akkor sem, ha az üllőre és/vagy a kengyelre tapadt.

- Keratintartalmú hámzsák akkor is cholesteatoma, ha nem folyik.

- Gyermekek esetén gyakrabban kell kontrollálni a hámzsák állapotát, és minden esetben a felső légutak állapotát is ellenőrizni kell.

- A felső légutakat felnőttekben is ellenőrizni kell -kiemelten a tuba vonatkozásában- az első vizsgálat alkalmával.

- Műtéti indikációk: ha a hámzsák halláscsökkenést okoz, keratintartalom, ha a zsák alja nem betekinthető. A műtéti indikációt egyéb faktorok is befolyásolják, pl. hallás másik fülön, betegcompliance, stb.

- A műtét pars tensa hámzsák esetén felnőttekben porcos alapú kiemelést, gyermekek esetében tubust, vagy ha az nem segít, akkor szintén porcos kiemelést jelent.

- Pars flaccida hámzsák esetén 12 hónapos observatio javasolt, esetleg porcos kiemeléssel műtét, bár ennek javallata nem egyértelmű.

- Adhesiv processus nem képez műtéti javallatot.

süti beállítások módosítása