a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

EAONO 2012 live surgery - aranyszabályok

2012.08.30. | HTamas |

Címkék: fül fülműtét középfül tympanoplastica mastoidectomia nyitott technikás fülműtét

Az EAONO2012 első, bevezető napján élő, kivetítős műtéti bemutatón lehetett részt venni. Ahhoz képest, hogy ez AZ európai fülészeti meeting idén, a műtétek iránti érdeklődés meglehetősen gyér volt, kb. 1/5-ig volt tele egy közepesen nagy előadóterem, és ezzel még lehet, hogy kicsit felül is becsültem a létszámot. Pedig volt minden, centralis perforáció, cholesteatoma, stapedectomia, cochlearis implantáció. Alapvetően nagy, a középfülsebészetet az alapjaiban megrengető újdonságok egyébként nem voltak, ugyanakkor nagy élmény világhírű középfülsebészek műtéteit élőben látni. Ami kifejezetten nagyon hasznos volt, hogy a régi mantrákat hogy adják elő ezek az emberek. A megfogalmazás sokszor annyira célratörő, a lényeget egyszerűen összefoglaló, hogy ezeket nem felejti el az ember később sem.

Ezeket összeszedtem ide, mert tényleg fontosak:

Prof. Milan Profant: Mastoidectomiánál a feltárásnak a mastoidcsúcstól a zygomaticus gyökig kell tartani. Kiindulási helyzetben látni kell a linea temporalist és a Henle-féle tövist. Amíg nincs identifikálva ez a két képlet, nem szabad elkezdeni fúrni.

Prof. Juraj Koval: Akkor váltunk nyitott technikára, ha nem tudjuk megoldani biztonsággal zárt technikával a cholesteatomát. Nincs megnevezhető pont, a lényeg a biztonságos eltávolítás. Kérdéses, nehéz esetben már csak azért sem jó hallócsontpótlást végezni, hogy a rossz hallással jobban presszionáljuk a beteget, hogy legyen jó kontrollt biztosító második szakasz.

Prof. Joachim Müller: Azért kell széles feltárás és  jó rálátás, hogy a váratlan helyzeteket meg tudjuk oldani. Cholesteatoma esetén vigyázni kell az eltávolított incus columellaként történő visszahelyezésével, mert lehet rajta a repedésekben mátrix, és az osteitis is elég gyakori.

Prof. Thomas Somers: mastoidectomiánál rétegről rétegre, nem pedig lukban kell fúrni. Azért kell a széles feltárás, mert csak attól félünk, amit nem látunk. Ha a tegmenen a durát megközelítjük, magasabb frekvencián fog zúgni a fúró.