a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A bórsavpor a krónikus folyós fülre is jó

2012.08.08. | drHorváthTamás |

Címkék: fül antibiotikum fülműtét középfül középfülgyulladás krónikus Címkék fülfolyás bórsavpor

Anno írtam már, hogy a gombás hallójáratgyulladás ellen szerintem toronymagasan a legjobb választás a bórsavpor. Annyira fontos tényező a szárazság a normális hallójáratműködéshez, és ezt a gombák annyira nem szeretik, hogy a bórsavporos szárítás önmagában megoldja ezt a problémát, nem kell gyógyszer sem. Most egy a Clinical Otolaryngology-ban megjelent tanulmány igazolta azt is, hogy a szimpla gombás hallójáratgyulladáson túl komolyabb fülbetegségnél is nagyon hatékony a bórsavporos szárítás. Úgy néz ki, hogy jó a krónikus középfülgyulladás során gyakran fellépő, vissza-visszatérő fülfolyás ellen is. Na nem arról van szó, hogy a bórsavpor befoltozza a lyukas dobhártyát, vagy eltünteti a cholesteatomát (eleve a cholesteatomás eseteket most nem vették bele a studyba). Csupán a felülfertőződés okozta fülfolyást ugyanolyan hatékonysággal szűnteti, mint az antibiotikumos fülcsepp, legalábbis a dél-afrikai kollégák eredményei szerint. Ráadásul mindezt egy egyszeri bórsavporos kezeléssel el lehet érni, nem kell heteken át gondozni a fület.

Több előnye is lenne, ha ezzel a módszerrel tényleg sikeresen tudnánk kezelni a fülfolyást:
- Egyszerűbb, mert csak egyszeri kezelésről van szó
- Olcsóbb, mert a bórsavpor olcsóbb, mint a fülcsepp
- Csökkenne az antibiotikum rezisztencia kialakulásának esélye, mert nem használnánk annyi antibiotikumot

De még két dolgot mindenképpen ki kell emelni a bórsavpor kapcsán. Egyrészt nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a fül előzetes kitisztítására. A bórsavpor semmit sem ér, ha a tocsogós váladék tetejére ráfújjuk vagy ráöntjük. Ezzel csak ledugózzuk a gyulladást, és a bórsavpor alatt vígan megy minden tovább, aztán ha átázik a porréteg, akkor egyszercsak megint elkezd folyni a fül. Tehát előtte ki kell takarítani a fület, le kell szívni, ki kell törölni, maradéktalanul! Sajnos még akkor is, ha ez esetleg a betegnek kellemetlen. Sőt, a cikkben még a mosást is említik, de én mondjuk inkább csak szívnám és törölném. Másrészt pedig mint azt feljebb írtam, az alapbetegség, a krónikus középfülgyulladás ettől még nem szűnik meg. Csak egy járulékos panasz kezelhető ilyen formában, de később attól még meg kell műteni a fület.

Végül, de nem utolsó sorban -ha még nem volt-, akkor ITT van az az összefoglalás, hogy legkevésbé a tablettás antibiotikumtól fog csökkeni a fülfolyás. Nagyon ritkán van szükség szisztémás antibiotikum kezelésre, és ritkán várható tőle, hogy érdemben javuljon a folyás.