a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Ventillációs (grommet) tubussal egyáltalán nem lehet fürdeni?

2012.08.02. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét középfül ventillációs tubus középfülgyulladás krónikus grommet tubus

Az egyébként legtöbbször a kisgyermekkori orrmandulaműtéthez kapcsolódó grommet tubus beültetésnél a fenti kérdés szinte mindig elhangzik. Már régebben is gondoltam rá, hogy posztot írok róla, de szerencsére Michael Chang dr. most nagyon megkönnyítette a dolgom ezzel kapcsolatban a Fauquier blogon nemrég született bejegyzésével .

Azt szoktam válaszolni a kérdésre, hogy lehet fürdeni, de oldják meg, hogy ne menjen víz a fülbe. Szóba szokott kerülni a teljes víztilalom, az odafigyeléssel bemenni a vízbe, de nem alámerülni, és a dugóval vagy anélkül történő alámerülés is. Ez utóbbi, dugó nélküli alámerülés verziót én sohasem javaslom. Sőt, lehet, hogy túlzottan óvatos vagyok, de még füldugóval sem örülök, ha beleviszik a tubusos gyereket a víz alá. Pedig született már olyan meta-analízis, ami szerint a grommet tubussal bíró gyerekeknél pont olyan eséllyel alakul ki fülfolyás ha víz éri a fület, mint a folytonos dobhártyájú gyermekeknél. Tehát eszerint nemhogy füldugóval, de még anélkül sem kockázatos bemenni a víz alá! Mondjuk volt olyan kutatás is, ami szerint füldugó nélkül némileg veszélyesebb víz alá menni. Tehát nem biztos, hogy tökéletesen felhőtlen a helyzet, de mégsem tűnik egyértelműen jelentős kockázatnak, ha víz éri a tubusos fület.
Hmmm, a klinikai, tudományosan nem feldolgozott tapasztalatom azért mégis inkább az, hogy jobb, ha szárazon marad egy grommetes fül...

Egyébként őszintén szólva én a füldugóban sem bízom 100%-ig, és ha erre rákérdeznek, akkor ezt el is szoktam mondani. Annak ellenére érzek így, hogy több olyan, egyébként egészséges, legalábbis nem tubusos betegem/ismerősöm van, aki esküszik a füldugóra. Elmondásuk szerint amióta füldugót használnak, azóta ritkábban gyullad be a hallójáratuk. Ugyanakkor viszont találkoztam már jópár olyan emberrel is, akinek nem vált be a dugó, sőt inkább csak rosszat csinált. Például fülzsírdugó alakult ki alatta, vagy a nyomástól, esetleg befülledéstől gyulladt be a füle. Szerencsére ők vannak kevesebben, de mégiscsak van ilyen jelenség. Azt nem tudom, hogy a különböző hatékonyság különböző fajtát, márkát jelöl-e, de a méretre készített dugók kategóriáról van szó.

Szóval szerintem tubusos fület ne érjen víz, a füldugó pedig vagy segít, vagy nem. De örülnék, ha mások is írnának ide a saját füldugós vagy grommetes tapasztalataikról, legyen szó akár betegről vagy orvosról!