a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Klebsiella pneumoniae dominál a cukorbetegek és az ázsiaiak mély nyaki fertőzéseiben

2012.07.25. | HTamas | 1 komment

Címkék: nyak fertőzéses betegségek mély nyaki fertőzés Klebsiella pneumoniae

Keresgéltem cikkeket a mély nyaki fertőzések mikrobiológiájához -amiről egyébként már volt szó itt a blogon is-, és találtam egy érdekes dolgot. Mint azt korábban is írtam, jellemzően a gram pozitív aerob és az anaerob kórokozók vezetnek mély nyaki fertőzésekhez, a gram negatív aerobok jóval ritkábban. Viszont egy Otolaryngology and Head and Neck Surgery tanulmány szerint cukorbetegség esetén ez már nem igaz, ugyanis ott elsősorban Klebsiella pneumoniae áll a háttérben. A Klebsiella rendszeresen okoz felső légúti betegségeket, de a főleg fogászati- és garatgyulladások kapcsán kialakuló mély nyaki fertőzésekre ez a kórokozó abszolút nem jellemző, legalábbis ami az egyébként egészséges embereket illeti. Viszont a cukorbetegség mind a lokális mind a szisztémás immunfunkciót annyira befolyásolja, hogy abszolút belefér az is, hogy teljesen más típusú kórokozókkal kelljen számolni, ami az antibiotikumválasztást befolyásolhatja.

De nem csak a cukorbetegeknél gyakori a Klebsiella fertőzés. Meglepő módon a mély nyaki fertőzések mikrobiológiája jelentős földrajzi különbségeket mutat, ugyanis a Singapore Medical Journal cikke szerint Ázsiában eleve gyakoribb a Klebsiella fertőzés. Ha nem is az esetek felében, de egyes felmérések szerint több, mint 1/3-ában Klebsiella a kórokozó. Ez az európai vagy amerikai 1-2%-hoz képest (kivéve cukorbetegek, ugye) nagyon fontos különbség. Hogy ez most helyi probléma, vagy az ázsiai népesség genetikája határozza meg, azt nehéz lenne megmondani. Ha az utóbbi a fő ok, akkor ez akár Magyarországon is fontos információ, hiszen hazánkban is egyre több ázsiai származású ember él, és ha náluk alakul ki mély nyaki fertőzés, akkor nem szabad elfelejtkeznünk a Klebsielláról.