a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Az újszülöttkori halláscsökkenésnél az őssejtkezelés kezd reálissá válni

2012.07.16. | HTamas |

Címkék: fül belsőfül őssejtek

Most olvastam a Fauquier ENT blogon, hogy az USA-ban egy súlyos halláscsökkenésben szenvedő kétéves gyermek hallása drámain javult, miután köldökzsinórvéréből származó őssejtekkel infundálták. Madeleine Connor édesanyja terhesség alatt egy vírusfertőzésen esett át, és ez okozta a kislány belsőfül károsodását és az azzal járó veleszületett halláscsökkenését. Születésekor bevonták egy az FDA által szervezett vizsgálatba, és annak keretein belül történt most ez az őssejt beavatkozás. A sztoriról részletesebben az ABC News oldalán lehet olvasni.

Ez egy nagyon fontos lépés, hiszen már 3 éve is írtam arról, hogy az őssejtkezelés az egyik potenciális út az ilyen jellegű betegségek kezelésére, de ugyanígy az időskori halláscsökkenésre is megoldás lehet. Ugyanakkor számos kérdés felmerült a jelenség kapcsán. Például hogy egyáltalán az őssejteknek köszönhető-e a javulás? Ha igen, mi miatt tudtak pont a belsőfülbe beépülni az őssejtek, mi volt a jel, hogy ott szükség van rájuk? Hiszen nem volt kiírva Madeleine Corti szervébe, hogy "stemcells welcome". De ha ez hihetetlen módon mégis így történt, vajon milyen mértékű regeneráció van/lesz, melyik sejtek alakultak újra, a belső- vagy a külső szőrsejtek, vagy az idegvégződések? Meddig fog tartani a hatás, meddig fog tovább javulni a hallás? Ha ezeket meg tudnánk válaszolni, akkor lenne teljesen a kezünkbe a módszer.

Annak idején hozzáértő szakembertől hallottam (Douglas Cotanche), hogy a fő akadály az őssejtkezeléseknél a lehetséges mellékhatás, elsősorban a daganatképződés. Cotanche professzor 3 éve még azt mondta, hogy durván az esetek 20%-ában az őssejtbeültetés után valamilyen rosszindulatú daganat alakult ki a kísérleti állatokban, ami nagyon rossz arány. Ha ezen az arányon nem sikerül változtatni, akkor az őssejtkezelés mégiscsak zsákutca. De nyilván valami azért pozitív irányba mozdulhatott el, hiszen kizárt, hogy Madeleine életét ilyen statisztika mellett kockáztatták volna.