a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 18.

2012.07.13. | HTamas |

Címkék: allergia baktérium antioxidáns onkológia fertőzéses betegségek dobhártya fül orr gégészeti rövidhírek twitteren gyermek fül orr gégészet cholesteatoma ventillációs tubus középfülgyulladás krónikus orröblítő alvási apnoe hirtelen halláscsökkenés akut halláscsökkenés

 

Az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


A fül- orr- gégészeti szakképzésbe belépő fiatal kollégák faceboook oldalain előfordul "nem odavaló tartalom" ("questionable content"), orvoshoz nem méltó, nem erkölcsös (?) megnyilvánulások. Nem érzem azt, hogy ezt orvosspecifikus kérdésként kellene kezelni.
Cikk ITT.

Hollandiában a tüdőrákhoz hasonló jelleggel változik az orr- és melléküregi rosszindulatú daganatok előfordulása. Csökken az adenocarcinomák száma, nő viszont a laphámráké. Ez vélhetően a foglalkozási rizikófaktorok változásával függ össze.
Cikk ITT.

Peritonsillaris tályog esetén akutan elvégzett mandulaműtét után nem nagyobb az esély utóvérzésre, a normál mandulaműtéttel összehasonlítva. Ugyanakkor az idősebbeknél gyakoribb az utóvérzés, akár tályogos, akár simán krónikusan gyulladt manduláról volt szó.
Cikk ITT.

A reflux a középfülműtétek rizikófaktora is lehet. Panaszt okozó reflux esetén rosszabbak a műtét sikerességi esélyei.
Cikk ITT.

A szokásos "best of allergiás nátha" válogatás twitterről, június hónapban dr. Ves Dimov blogján, ITT.

Kritikus állapotú, intubált betegeknél számolni kell a ventillátor vagy légkondi okozta sinusitissel. A melléküreggyulladás sokszor más fertőzéssel együtt lép fel.
Cikk ITT.

Supraglotticus laphámrák esetén klinikailag N0 nyak műtéte során a II/B nyaki régió műtéti kitakarítása nem okvetlen szükséges, gyakorlatlag nem fordul ott elő mikrometasztázis.
Cikk ITT.

A mesotympanalis krónikus középfülgyulladással összehasonlítva, a cholesteatomás krónikus középfülgyulladás esetén az oxidatív stressz nagyobb, és az antioxidáns státusz rosszabb.
Cikk ITT.

Kisgyermekeknél az elhúzódó, inhalációs szteroidra nem reagáló köhögés hátterében bakteriális bronchitis állhat.
Cikk ITT.

A dobhártyaperforáció mérete egyenes arányosságban van a vezetéses halláscsökkenés mértékével. Amennyiben az umbo is érintett, a hallás továbi 5-6dB-lel romlik.
Cikk ITT.

Rossz hír az uszodában dolgozóknak: a klóros pára mintegy foglalkozási ártalomként légúti irritációt okozhat.
Cikk ITT.

Az orröblítők csekély jótékony hatást fejtenek ki, viszont nagyon jól tolerálhatók, és nincs érdemi mellékhatásuk.
Cikk ITT.

Ventillációs tubus behelyezésen átesett gyerkőcök középfülváladékából az esetek egyharmadában többfajta kórokozó is kitenyészhet.
Cikk ITT.

Akut halláscsökkenésben a szteroidkezelés önmagában nem segít. Ez érdekes dolog és ellentétes az új trendekkel.
Cikk ITT.

Finn kollégák bioaktív üveggel próbálják a nyitott technikás fülműtét után obliterálni a mastoidüreget.
Cikk ITT.

Feleslegesnek tűnik az orrmandulaműtét mellé garatplasztikát is végezni alvási apnoes gyerekeknél, mivel nem javít az OSAS mértékén.
Cikk ITT.