a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A Heermann metszés fülműtéthez

2012.07.09. | HTamas |

Címkék: fül feltárás fülműtét középfül hallócsontok hallócsontpótlás tympanoplastica stapedectomia

A Heermann-féle metszés, vagyis metszések a középfülsebészet klasszikus feltárási típusai. Azóta számtalan továbbfejlesztett variációjuk alakult ki, és inkább már azokat használjuk, de mindenképpen érdemes ismerni az alapokat.

Lerajzoltam a három Heermann metszést (Heermann "A", "B", "C"):

Heermann incision.jpg

Mindhárom metszéshez hozzárendelhető egy-egy tipikus fülsebészeti beavatkozás.

A Heermann "A" metszés stapedectomia, vagyis tágabban értelmezve tympanotomia elvégzésre alkalmas. Azaz ha várhatóan nem kell lyukas dobhártyát rekonstruálni, hanem ép, folytonos dobhártya mellett a dobüregi képletek, jellemzően a hallócsontok betegségét, pótlását akarjuk megoldani. Ehhez a felső és a hátsó csontos hallójáratfal mentén kell bejutni a dobüregbe, és ez kivitelezhető ebből a relatív kis metszésből.

A Heermann "B" metszés ugyanaz, mint az "A" metszés, csak 15 mm-rel meghosszabítva felfelé. A metszés meghosszabbítása miatt hozzáférünk a temporalis izom fasciájához, aponeurosisához, amiből lebenyt tudunk venni dobhártyapótlás céljából. Tehát ez a metszés alkalmas tympanoplastica elvégzésére, de csak ha nem kell mastoidectomiát végezni, mivel a csecsnyúlványhoz nem igazán lehet innen jól hozzáférni. A feltárás ideális lehet centrális dobhártyaperforáció zárására, esetleg kis kiterjedésű, a dobüregre lokalizált cholesteatoma műtétére.

A Heermann "C" metszés a vágás további meghosszabbítása ívben hátrafelé majd lefelé, a fülkagylót felül megkerülve le egészen a hallójárat szintje alá. Ezzel a metszéssel az egész fülkagylót, a hallójárati bőrcsővel együtt kényelmesen előre lehet hajtani, és az egész csecsnyúlványhoz hozzá lehet férni. Ráadásul a "C" metszés "A" része még kvázi hátsó hallójáratfali segédmetszésként is értelmezhető, aminek segítségével az elülső negyedi dobhártyaperforációk zárása is megkönnyített a jó vizuális kontroll miatt. Ideális feltárás tervezetten mastoidectomiát igénylő fülműtéthez, azaz főleg kiterjedt cholesteatomához. Manapság ezt a nagy metszést nem igazán használjuk, mivel jóval kisebb, csak hátsó feltárásból is meg tudjuk oldani a műtétet.

A Heermann metszés kellően részletes leírása a Tos-féle tympanolplastica könyvben található. Sajnos Heermann korai cikkei, pl. az eredeti leíró (vagyis csak szerintem ez a leíró), 1961-es "Trommelfellplastik  mit Fasciengewebe vom  M.  temporalis  nach Bergradigung der vorderen Gehorgangswand" cikke az interneten (pubmeden) nem elérhető.