A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Nem (csak) a halláscsökkenés rontja az életminőséget krónikus középfülgyulladás esetén

2012.06.25. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: fül életminőség halláscsökkenés középfülgyulladás krónikus fülfolyás

Tulajdonképpen nem sok új információ van abban a török tanulmányban, amiben egészséges, jól halló emberek életminőségét és pszichés státuszát hasonlítják össze krónikus középfülgyulladásban szenvedő betegekével. Mint az várható volt, gyakorlatilag mindenféle lelki gondot okozhat a krónikus középfülgyulladás a depressziótól kezdve a szorongásig bármit. Hát persze, a halláscsökkenés, a folyamatos vagy visszatérő fülfolyás, sőt, ha ehhez társul fülzúgás is, simán felőrölhetik az ember idegeit. Ezek közül én elsősorban a halláscsökkenést emelném ki. Azért is azt írtam elsőre, mivel azt tippelem, hogy ez a legrosszabb a krónikus középfülgyulladásban.

Azonban a fenti kutatás eredménye alapján nem jól tippeltem. Ugyanis mikor a betegeket a halláscsökkenés mértéke szerint három csoportba osztották, az egyes csoportok saját életminőségük megítélésében nem mutattak érdemi különbséget. Tehát elsősorban nem a halláscsökkenés mértéke, sőt, nem is mindig a halláscsökkenés a felelős a rossz életminőségért, a pszichés problémákért. Nyilván szerepet játszik az is, de ezek szerint a többi tünet legalább annyira számít. Ez megint felvetheti azt a kérdést is, hogy mennyire erősködjünk műtéttel egy olyan száraz dobhártyaperforációval bíró beteg esetén, akinek sohasem folyt a füle, és esetleg csak egy kis halláscsökkenés az egyetlen panasza. Ja és esze ágában sincs víz alá merülni. Nem is biztos, hogy nagyon kell erőltetni a mielőbbi műtétet. Ugyanakkor persze a potenciális folyás, illetve a fokozott szövődményveszély benne van a pakliban egy száraz perforáció esetén is, a betegfelvilágosításnak ez része kell, hogy legyen. Emellett pedig az is látszik, a fülfolyást az életminőség szempontjából sem szabad elbagatellizálni.

süti beállítások módosítása