a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A vércsoport is meghatározza a Staphylococcus kolonizációt a torokban

2012.06.07. | HTamas |

Címkék: baktérium vércsoport garat staphylococcus

Egy friss Journal of Infection cikk szerint tünetmentes Staphylococcus aureus hordozásra hajlamosíthat a torokban a 0-ás vércsoport. Illetve a 0-ás vércsoporton belül is azok vannak fokozottabban kitéve ennek a jelenségnek, akik testnedveibe nem választódik ki a vércsoportantigén, azaz ún. nem szekretoros 0-ás vércsoportúak. Úgy néz ki, hogy a nem szekretoros 0-ások testnedveibe -a torok esetében a nyál a fontos- egy olyan anyag választódik ki, ami hatékonyan kötődik a Stapyholococcus aureus valamelyik felületi fehérjéjéhez. Ennek az anyagnak a kiválasztását pedig a szekretoros vagy nem szekretoros vércsoportverzión túl maga az AB0 vércsoport milyensége is befolyásolja.

A tünetmentes baktériumhordozásnak, főleg a Staphylococcus esetén a fokozott antibiotikumrezisztencia kialakulásában tulajdonítanak nagy jelentőséget, de fontos például a kiírtásuk testidegen anyagok, implantátumok behelyezése esetén is. Ha igaz ez a vércsoportosdi, akkor esetleg ezentúl célirányosabban lehet szűrni a betegeket a Staphylococcus hordozásra, és javíthatunk a rezisztencia elleni küzdelemben is.

Egyébként a vércsoportra már sokmindent rá akartak/akarnak húzni, például a mandulaműtét utáni utóvérzésben is felmerült az AB0 vércsoport jelentősége. Természetesen ott is a 0-ás vércsoportúakat keserítettem el...