a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A visszatérő arcüreggyulladás nem egyenlő a krónikus arcüreggyulladással

2012.05.19. | drHorváthTamás |

Címkék: fess műtét arcüreg melléküregek betegségekről részletesebben melléküreggyulladás idült melléküreggyulladás akut

A betegek gyakran összekeverik a visszatérő arcüreggyulladást a krónikussal, pedig egyáltalán nem ugyanaz a kettő. Nem mindegy, hogy valaki alaphelyzetben panaszmentes, csak gyakran van arcüreggyulladása, vagy pedig folyamatosan van valamilyen melléküregekkel kapcsolatos panasza. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy a visszatérő arcüreggyulladásos betegek kb. félúton vannak a makkegészségesek és a valóban krónikus melléküregbetegek között. Akinek visszatérő arcüreggyulladása van, biztosan van rá valami hajlama, nyilván nem véletlenül van neki minden évben kétszer vagy háromszor arcüreggyulladása, miközben valakinek egész életében nem fordult elő egyszer sem. De fontos, hogy ez olyan hajlamot takar, aminek a hátterében a jelenlegi tudásunk szerint érdemi tartós arcüregi nyálkahártya-működészavar nem áll, vagy legalábbis a panaszküszöböt ez nem éri el. De hogy ez a hajlam mi is pontosan, arról még az USA arcüreggyulladás ajánlás szerkesztői sem voltak hajlandóak nyilatkozni. Szerencsére azért voltak kutatások, amik bebizonyították, hogy esetleg kimutathatunk konkrét anatómiai tényezőket a háttérben, amiket aztán műtéti úton lehet megoldani.

De eleve az sem egyszerű, hogy mit gondolunk kórosnak, hány arcüreggyulladás fér bele egy évben a normális kategóriába? Az USA ajánlás szerint például az évi 2-3 még nem tekinthető kórosnak, hanem az évi 4, vagy annál több, bakteriális arcüreggyulladás már az úgynevezett Recurrent Acute RhinoSinusitis (RARS) kategóriát kimeríti, tehát ez már nem normális. Fontos, hogy bakteriális eredetű arcüreggyulladásról beszélünk ilyenkor, ami túl van becsülve, legalábbis ami az antibiotikum adását illeti.

Egyébként a témával talán legtöbbet Neil Bhattacharyya foglalkozik, és az egyik idevonatkozó alapcikke szerintem EZ. Ebben azt is írja, hogy talán helyesebb volna a RARS helyett CRRS-nek (Chronic Recurrent RhinoSinusitis) hívni ezt a problémát, mert a megjelenése közelebb áll a krónikus sinusitishez, mint az akuthoz. Mivel a kezelést/megelőzést illetően sokszor tehetetlenek vagyunk, szóba került itt is a FESS műtét, ami nem is ad rossz eredményt (ITT egy korai összefoglaló cikk erről). Felmerülhet kérdésként, hogy mégis mikor éri meg a műtétet elvégezni. Nemrég publikáltak egy kutatást, mely szerint az évi 3,7 arcüreggyulladás esetén már egyértelműen javít a műtét. Hát, ez jól hangzik, bár kissé nehéz kititrálni a 3,7-et, illetve kérdés, hogy a beteg tudja-e, hogy neki 3,7 db bakteriális arcüreggyulladása van, vagy más, például nem esetleg csak migrén...