a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Pneumococcus elleni vakcináció

2012.05.16. | drHorváthTamás |

Címkék: fül védőoltás fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet középfülgyulladás akut streptococcus

Manapság egyre több kórokozó ellen létezik védőoltás, így már az egyik legveszélyesebb baktérium, a Streptococcus pneumoniae ellen is. A Pneumococcusok a fül- orr- gégészetben is gyakran okoznak galibát, a súlyos és szövődményes esetek jelentős részéért ők a felelősek. Érdekes módon viszont a gyermekkorban nagyon gyakori középfülgyulladás kialakulásának gyakoriságát a védőoltás bevezetése nem csökkentette, legalábbis egy az eddigi irodalmat feldolgozó European Archives of Otorhinolaryngology cikk szerint. Így felmerülhet egy olyan helyzet, hogy ha megkérdezik a fül- orr- gégészt a szülők arról, hogy érdemes-e a Pneumococcus ellen oltatni, akkor azt is mondhatnánk, hogy minek, hiszen a mi területünkön szinte semmi haszna nincsen (legalábbis középfülgyulladásban). Ugyanakkor nem szabad csak a fül-orr-gégészetben gondolkodni. Beszéltem erről egy gyermekorvos barátommal, aki viszont azt mondta, hogy a Streptococcus okozta agyhártyagyulladás és tüdőgyulladás gyakorisága jelentősen lecsökkent a vakcináció bevezetése óta. Ez például nálunk Domonkosnál abszolút perdöntő volt, hogy beadassuk az oltást, és ne legyünk csőlátó fül-orr-gégész - kardiológus házaspár. Ami nem okvetlen hasznos fül- orr- gégészeti szempontból, az attól még más oldalról jó lehet. Pláne, hogy a középfülgyulladáson kívül még más komoly gégészeti problémát is okozhat Streptococcus.