a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A nyelv íztérképe

2012.05.14. | HTamas |

Címkék: nyelv szájüreg ízérzés

A klasszikus felfogás szerint az ízérzékelés a nyelven éles határral rendelkező, zónaszerűen elhelyezkedő ízérzékelő területeken történik. Az alapízeknek, azaz az édes, a sós, a savanyú, a keserű, illetve most már az umami, a kalcium, valamint a zsír (!) íznek is külön receptorai vannak, amik szépen, egymástól elkülönülve helyezkednek el a nyelven.(Képforrás: ENT Health)

Legalábbis eddig ezt hittük, de úgy néz ki, hogy ez a felállás nem igaz, vagy legalábbis nem teljesen egy 2010-es Journal of Cell Biology cikk, valamint egy 1999-es Nature Medicine cikk szerint sem, amelyekre az ENT Health blogon bukkantam. Semmiképpen sincsenek ennyire éles határok az ízérző zónák között, és bizonyos receptorok több ízt is érzékelnek (pl. édes, keserű, umami), csak éppen az érzékenységük más az egyes íztípusokat illetően.

A nyelv korrekt íztérképének ismerete diagnosztikai szempontból lehet fontos (bár ez még inkább csak a jövő zenéje), illetve a nyelvet érintő műtétek esetében a betegek életminőségének változására is jobban fel lehet készülni előre. Eddig azt hittük, hogy az ízlelést illetően ezt jól tudjuk. De most már ez sem biztos.