a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Hogyan hat a szteroid orrspray allergiás conjuctivitisben?

2012.05.03. | HTamas |

Címkék: allergia orrspray allergiás conjuctivitis

A szénanáthához társuló egyik potenciális, az orvosok által általában alábecsült zavaró panasz a kötőhártyagyulladás. Ez nemcsak a direkt kötőhártyára kerülő allergének okozzák, hanem az orrnyálkahártyára kerülő anyagok is naso-ocularis reflex formájában, melyet a hisztamin vált ki (idevágó cikk). A kezelése elsősorban helyi szemcsepp formában történt, illetve történik ma is, azonban már több alkalommal is publikáltak olyan kutatást, ami a szteroidos orrspray -mellesleg- hatékony szempanasz csökkentő hatásáról számolt be (például ez a cikk). Ez azért jó, mert csökkenti a túlzott gyógyszerhasználatot, így egyszerüsíti a kezelést is, és a költségeket is redukálja.

Onnan jött nekem ez a gondolatsor, hogy nemrég az International Archives of Allergy and Immunology-ban megjelent egy review a témában, ami szintén azt bizonyítja, hogy a nasalsteroidok jók a szemtünetekre. Tehát érdemes az orrdugulás-orrfolyás-tüsszögés mellett meglévő szempanaszok esetén is akár először csak orrspray-vel kezdeni a kezelést.

Ráadásul érdekes kérdés vetődött fel a cikkben: valójában miért jók az orrpsray-k a szemtünetekre?
A szerzők fel is vázoltak pár teóriát, bár ezek közül a legtöbb vélhetően nem igaz, vagy csak nagyon egyedi esetben érvényes. Talán leginkább annak van realitása, hogy a naso-ocularis reflexhez hasonlóan, vagyis pont azon, áttételes formában hat az orrspray. Ezt direktben egyelőre nem sikerült bizonyítani, de ha sorra vesszük a többi lehetőséget, akkor egyből ez tűnik a legesélyesebbnek. Mert például felmerült az is, hogy az orrspray hatóanyaga retrográd úton felmegy a könnycsatornán, és így direktben csökkenti a kötőhártya gyulladását. Ez tényleg meglehetősen hihetetlen, már csak a könnycsatorna billentyűi miatt is, amik egy irányba terelik a könnyet, és csak ritkán, az orrban uralkodó nagy nyomás esetén tud visszajönni rajta bármi is (pl. vér egy Bellocq szerint történt tamponálás után). Szintén felmerült, hogy esetleg a könnycsatorna alsó pólusánál történő effektív gyulladásgátlás lehet a magyarázat, mert legalább így a conjucitivitises extra könny könnyebben tud elfolyni. Hát, azért ez is gyenge elmélet. Önmagában a könnyelvezetés javítása nem hinném, hogy javít a panaszokon. Ez szerintem kevés. Mi lehet még? Szisztémás hatás? Ezt meg el lehet vetni a mellékhatások hiánya miatt, szerencsére.

Érdekes dolog ez a naso-ocularis reflex. Mi mivel lehet még ilyen formában összekötve? Hány hasonló, általunk eddig még nem ismert reflex létezhet?