A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hogyan hat a szteroid orrspray allergiás conjuctivitisben?

2012.05.03. | drHorváthTamás |

Címkék: allergia orrspray allergiás conjuctivitis

A szénanáthához társuló egyik potenciális, az orvosok által általában alábecsült zavaró panasz a kötőhártyagyulladás. Ez nemcsak a direkt kötőhártyára kerülő allergének okozzák, hanem az orrnyálkahártyára kerülő anyagok is naso-ocularis reflex formájában, melyet a hisztamin vált ki (idevágó cikk). A kezelése elsősorban helyi szemcsepp formában történt, illetve történik ma is, azonban már több alkalommal is publikáltak olyan kutatást, ami a szteroidos orrspray -mellesleg- hatékony szempanasz csökkentő hatásáról számolt be (például ez a cikk). Ez azért jó, mert csökkenti a túlzott gyógyszerhasználatot, így egyszerüsíti a kezelést is, és a költségeket is redukálja.

Onnan jött nekem ez a gondolatsor, hogy nemrég az International Archives of Allergy and Immunology-ban megjelent egy review a témában, ami szintén azt bizonyítja, hogy a nasalsteroidok jók a szemtünetekre. Tehát érdemes az orrdugulás-orrfolyás-tüsszögés mellett meglévő szempanaszok esetén is akár először csak orrspray-vel kezdeni a kezelést.

Ráadásul érdekes kérdés vetődött fel a cikkben: valójában miért jók az orrpsray-k a szemtünetekre?
A szerzők fel is vázoltak pár teóriát, bár ezek közül a legtöbb vélhetően nem igaz, vagy csak nagyon egyedi esetben érvényes. Talán leginkább annak van realitása, hogy a naso-ocularis reflexhez hasonlóan, vagyis pont azon, áttételes formában hat az orrspray. Ezt direktben egyelőre nem sikerült bizonyítani, de ha sorra vesszük a többi lehetőséget, akkor egyből ez tűnik a legesélyesebbnek. Mert például felmerült az is, hogy az orrspray hatóanyaga retrográd úton felmegy a könnycsatornán, és így direktben csökkenti a kötőhártya gyulladását. Ez tényleg meglehetősen hihetetlen, már csak a könnycsatorna billentyűi miatt is, amik egy irányba terelik a könnyet, és csak ritkán, az orrban uralkodó nagy nyomás esetén tud visszajönni rajta bármi is (pl. vér egy Bellocq szerint történt tamponálás után). Szintén felmerült, hogy esetleg a könnycsatorna alsó pólusánál történő effektív gyulladásgátlás lehet a magyarázat, mert legalább így a conjucitivitises extra könny könnyebben tud elfolyni. Hát, azért ez is gyenge elmélet. Önmagában a könnyelvezetés javítása nem hinném, hogy javít a panaszokon. Ez szerintem kevés. Mi lehet még? Szisztémás hatás? Ezt meg el lehet vetni a mellékhatások hiánya miatt, szerencsére.

Érdekes dolog ez a naso-ocularis reflex. Mi mivel lehet még ilyen formában összekötve? Hány hasonló, általunk eddig még nem ismert reflex létezhet?

süti beállítások módosítása