a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Sinus sphenoidalis Congdon-féle beosztása

2012.04.28. | drHorváthTamás |

Címkék: anatómia melléküregek iköböl sinus sphenoidalis

Az iköböl (sinus sphenoidalis) alakja, mérete rendkívül változatos. Nagyon sok nemes képlet deformálhatja, alakíthatja a falait, például az arteria carotis interna, vagy a nervus opticus, hogy csak a legkomolyabbakat említsem.

A nagyon variábilis dolgokat szeretjük osztályozni, nem kivétel ez alól az iköböl sem. Létezik egy olyan beosztás, ami az ékcsont pneumatizáltsága alapján 3 különböző sinus sphenoidalis típust különböztet meg. A rendszert Edgar Congdon 1920-ban alkotta meg 181 iköböl vizsgálata után (azt hittem, hogy megtaláltam az eredeti közleményt ITT, de nem...).

A legritkább a legkisebb, ún. conchalis típus. Ebből ő 5%-ot talált. Ebben az esetben az ékcsont alig pneumatizált, a sinus sphenoidalis nagyon kicsi. Le is rajzoltam sagittalis metszeten, ez az:A második típus az ún presellaris, ebből ő 23%-ot talált. Ilyenkor a sinus eléri a sellát, és lefelé az epipharynx tetejéig leér. Ezen az ábrán látszik:A harmadik típus a leggyakoribb, az ún. sellaris vagy postsellaris, 67%-ban talált ilyet. Ekkor az iköböl a sella alá vagy akár mögé is terjed, az ékcsont kifejezetten penumatizált.
Itt látható:Érdekes beosztás, bár egyébként fül- orr- gégészetileg nincs olyan nagy jelentősége, inkább talán a hypophysis műtéteinél érdemes róla tudni. Bár olyan szempontból mégis jó tudni, hogy egyrészt a patológia akár a sella mögé is terjedhet az üregben, másrészt egy conchalis típusú sinus esetén kisebb eséllyel tudunk komoly szövődményt okozni a fal megsértésével.