a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 16.

2012.04.26. | HTamas |

Címkék: dohányzás orr ct fül antioxidáns belsőfül pepszin fess műtét melléküregek fül orr gégészeti rövidhírek twitteren gyermek fül orr gégészet orrtampon középfülgyulladás akut orrcsont törés dörejártalom

 

Az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


Ha azt gondoljuk, hogy a beteg orra eltört, és a tört csontvégek elmozdultak egymáshoz képest, de nincs a közelben elérhető képalkotó eszköz (mert például kint vagyunk a pusztában egy nomád törzzsel), akkor hagyatkozzunk a megérzéseinkre: a beteg orra valószínüleg tényleg eltört, és reponálni kell.
Cikk ITT.

Patkánymodellben az antioxidánsok javították a csiga ellenállását a dörejártalommal szemben.
Cikk ITT.

Az előző cikkhez kapcsolódik: emberekben az antioxidáns l-n-acetyl-ciszteinnel kiegészített szteroid kezelés javította a hirtelen halláscsökkenés (SSNHL) felépülési rátáját a sima szteroidkezeléssel szemben.
Cikk ITT.

A passzív dohányzás gyermekekben csökkenti a mucociliaris aktivitást az orrban, rontja a csillószőrök működését.
Cikk ITT.

Orrtamponálás során még liqourcsorgást okozó koponyabázis sérülést is össze lehet szedni. Nyilván ez egy egyedi eset a több ezer orrtamponálás kapcsán, de sosem lehet mindenre felkészülni...
Cikk ITT.

Nem rontotta a bluetooth fülhallgató a belsőfül külső szőrsejtjeinek működését -az otoakusztikus emissziót-, sem 6 órás standby üzemmódban, sem 10 percig full feltekerve.
Cikk ITT.
Apropó: még mindig folyamatban van ám a mobiltelefon káros hatásával kapcsolatos felmérés ITT! Szavazzanak/szavazzatok! 44 szavazat után egyelőre abszolút vezet a káros hatás párt.

Majdnem 2600 FESS műtéten átesett betegnél összvissz 0,04%-ban alakult ki kifejezetten súlyos szövődmény (meningitis), míg enyhének minősített szövődmény 3,1%-ban. 1% alatt volt a közepesen súlyos szövődmény rátája, pl. komolyabb vérzés, liqourcsorgás, vagy könnytömlő sérülés.
Cikk ITT.

Nem csak a gyomorsav, hanem a pepszin is okozhat epithel hyperplasiát, így akár carcinogenetikus hatása is lehet.
Cikk ITT.

A CT nem biztos, hogy elég érzékeny gégerák esetén a porcinvázió megítélésére.
Cikk ITT.

Egyáltalán nem eldöntött kérdés, hogy ha középfülgyulladás esetén a középfülben található váladékban vírus örökítőanyagot találunk, akkor az a kórokozóhoz tartozik.
Cikk ITT.