A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fül- orr- gégészeti rövidhírek twitteren - 16.

2012.04.26. | drHorváthTamás |

Címkék: dohányzás orr ct fül antioxidáns belsőfül pepszin fess műtét melléküregek fül orr gégészeti rövidhírek twitteren gyermek fül orr gégészet orrtampon középfülgyulladás akut orrcsont törés dörejártalom

 

Az elmúlt hetekben twitteren közzétett/ olvasott szakmai hírekből, publikációkból a legfontosabbak és legérdekesebbek, egy csokorban:


Ha azt gondoljuk, hogy a beteg orra eltört, és a tört csontvégek elmozdultak egymáshoz képest, de nincs a közelben elérhető képalkotó eszköz (mert például kint vagyunk a pusztában egy nomád törzzsel), akkor hagyatkozzunk a megérzéseinkre: a beteg orra valószínüleg tényleg eltört, és reponálni kell.
Cikk ITT.

Patkánymodellben az antioxidánsok javították a csiga ellenállását a dörejártalommal szemben.
Cikk ITT.

Az előző cikkhez kapcsolódik: emberekben az antioxidáns l-n-acetyl-ciszteinnel kiegészített szteroid kezelés javította a hirtelen halláscsökkenés (SSNHL) felépülési rátáját a sima szteroidkezeléssel szemben.
Cikk ITT.

A passzív dohányzás gyermekekben csökkenti a mucociliaris aktivitást az orrban, rontja a csillószőrök működését.
Cikk ITT.

Orrtamponálás során még liqourcsorgást okozó koponyabázis sérülést is össze lehet szedni. Nyilván ez egy egyedi eset a több ezer orrtamponálás kapcsán, de sosem lehet mindenre felkészülni...
Cikk ITT.

Nem rontotta a bluetooth fülhallgató a belsőfül külső szőrsejtjeinek működését -az otoakusztikus emissziót-, sem 6 órás standby üzemmódban, sem 10 percig full feltekerve.
Cikk ITT.
Apropó: még mindig folyamatban van ám a mobiltelefon káros hatásával kapcsolatos felmérés ITT! Szavazzanak/szavazzatok! 44 szavazat után egyelőre abszolút vezet a káros hatás párt.

Majdnem 2600 FESS műtéten átesett betegnél összvissz 0,04%-ban alakult ki kifejezetten súlyos szövődmény (meningitis), míg enyhének minősített szövődmény 3,1%-ban. 1% alatt volt a közepesen súlyos szövődmény rátája, pl. komolyabb vérzés, liqourcsorgás, vagy könnytömlő sérülés.
Cikk ITT.

Nem csak a gyomorsav, hanem a pepszin is okozhat epithel hyperplasiát, így akár carcinogenetikus hatása is lehet.
Cikk ITT.

A CT nem biztos, hogy elég érzékeny gégerák esetén a porcinvázió megítélésére.
Cikk ITT.

Egyáltalán nem eldöntött kérdés, hogy ha középfülgyulladás esetén a középfülben található váladékban vírus örökítőanyagot találunk, akkor az a kórokozóhoz tartozik.
Cikk ITT.

süti beállítások módosítása