a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Körner septum

2012.04.02. | drHorváthTamás |

Címkék: anatómia fül fülműtét középfül mastoidüreg

A Körner septum a halántékcsont pars petrosája és pars squamosája közötti varrat domináns folytatása az antrum mastoideumban, a csecsnyúlvány bejáratánál. Egyfajta fejlődési rendellenességnek, vagy talán inkább csak variációnak tekinthető. Nem mindenkinek van ilyen, sőt, legtöbbször jó eséllyel is csak sejthető lehetne, ha foglalkoznánk vele. De nem foglalkozunk, amíg egyszer meg nem fog tréfálni minket mastoidectomia során. Ugyanis pont az a baj vele, hogy ha viszont határozott sövényt alkot, esetleg az antrumot teljesen kettéosztó Körner septuma van a betegnek, akkor azt hihetjük, hogy már az antrum alján vagyunk, és keressük az aditust előrefelé, miközben a Körner septum első-alsó pólusa alatt ott van a nervus facialis, amit jó lenne nem megsérteni.

A Körner septumot összefüggésbe hozták már a krónikus középfülgyulladással és a cholesteatomával is úgy, hogy esetleg az általa okozott szellőzési zavar nagyobb eséllyel vezet a fenti betegségekhez. Úgy tűnik viszont, hogy a mastoidüreg pneumatizáltsági fokát a Körner septum nem befolyásolja, pedig 50-100 évvel ezelőtt ez elég határozott állítás volt.

Egy indiai kolléga videót is töltött föl egy ténylegesen sövényszerű Körner septumról: