a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A hirtelen halláscsökkenés (SSNHL) rizikófaktorai

2012.03.29. | HTamas |

Címkék: fül halláscsökkenés hirtelen halláscsökkenés

Lassan két éve már, hogy referáltam itt a blogon egy a hirtelen halláscsökkenés (SSNHL - Sudden SensoriNeural Hearing Loss) okait vizsgáló Laryngoscope cikkről, pár hete pedig arról is írtam, hogy az USA-ban kiadtak egy a SSNHL-ra vonatkozó guideline-t. Most szintén a Laryngoscope-ban jelent meg egy review a témában, ahol nem annyira az okokat próbálták meg kanadai kollégáink kideríteni, hanem a SSNHL rizikófaktorait gyűjtötték össze az 1950 és 2010 között megjelent, a témába vágó publikációkból.

A szűrést követően végül 22 cikkből tudták a végső tanulságokat levonni. Kiderült, hogy a fő rizikófaktor elsősorban szív-érrendszeri probléma. Mind a veleszületett, vagyis genetikai alapokon nyugvó cardiovascularis kórképek, mind a szerzett szív-érrendszeri betegségek (pl. dohányzás, alkoholizmus) hajlamosítanak hirtelen halláscsökkenésre. Ezek mellett az alacsonyabb szérum folsavszint, valamint két, a véralvadási kaszkádot érintő mutáció (Leiden és az MTHFR gén mutációja) esetén is nagyobb a rizikó SSNHL-ra.

Ez csak részben passzol a két évvel ezelőtti, okokat firtató cikk eredményeihez. Ott ugyanis a felderített okok közül első helyen a fertőzés végzett (13%), és csak 3%-ban volt kimutatható ok a szív-érrendszeri eredet. De egyrészt mégiscsak találtak anno cardiovascularis okokat, másrészt pedig 70%-ban nem lehetett kideríteni, hogy pontosan mi is az oka a hirtelen halláscsökkenésnek. Márpedig a 70%-ban simán lehet még jópár százalék szív-érrendszeri, másrészt maga a betegség karakterisztikája is olyan (hirtelen leromlik a beteg hallása, akár teljes süketségig), hogy abszolút beleillik valami szív-érrendszeri történésbe, elsősorban trombózisba vagy embolizációba.

Tehát ha valakinek magas a vérnyomása, szív- vagy érbeteg, és egyszercsak rosszul kezd el hallani, érdemes minél előbb orvoshoz fordulnia! Ugyanis a fentiek szerint rizikócsoportba tartozik.