a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Retrakciós hámzsák kezelése

2012.03.26. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét dobhártya cholesteatoma középfülgyulladás krónikus

 

A fenti párbeszéd az ORL FOR ALL fül- orr- gégészeti csoportban zajlott le, és igen tanulságos. A kérdés az volt, hogy a kvázi pre-cholesteatomának tekinthető retrakciós hámzsákkal (retraction pocket) mit kezdjünk, hogyan kezeljük, kell-e egyáltalán kezelni, vagy elég az utánkövetés.

De egy ennél bizonyos értelemben fontosabb kérdés, hogy a retrakciós hámzsák tényleg precholesteatoma-e, vagy sem. Ugyanis a klasszikus cholesteatoma keletkezési elmélet szerint a betegség kialakulásához szükséges a dobhártya tartós behúzottsága, azaz hámzsák, azonban két tényező is kérdésessé teszi ezt a korábban evidencia szinten kezelt tényt. Egyrészt a cholesteatoma egy meglehetősen heterogén betegségcsoport, egyes helyzetekben bizonyítottan más mechanizmus okozza, nem is okvetlen hámzsák az első lépés. Ezekre jó példa a congenitalis cholesteatoma, vagy olyan centralis perforáció, amelynek a széle medialisan letapad a dobüreg medialis falára, és úgy kúszik be laphám a dobüregbe. Másrészt pedig a felnőttkorban felfedezett száraz, tiszta hámzsák is akár ellentmondhat a klasszikus cholesteatomagenezis elméletének. Miért nem igazi, keratinnal teli, gyulladt cholesteatomát látunk ilyenkor, miért csak egy száraz hámzsák van ott? Persze felmerülhet a kérdés, hogy nem tudjuk, hogy mióta van ott a retrakciós öböl, de azért gyanús, hogy a legtöbb esetben nem egy friss történetről van szó.

A fentiek alapján szerintem végül is megengedhető, hogy várakozzunk, megfigyeljünk, rendszeresen gondozzuk a retrakciós hámzsákkal bíró beteget. Viszont Elzeiny dr. a vita második részében kiemelte a veszélyes hámzsákokat. Ő (ill. kollégái) ide sorolták a széli, nem áttekinthető hámzsákokat, illetve azokat, melyek csontdestrukciót is okoznak vagy letapadnak hallócsontra, illetve ha keratinmassza van bennük. Ez utóbbi szerintem nem is kérdéses, ez ugyanis már az én fogalmaim szerint már effektív cholesteatoma, ami kezelést igényel. Itt én nem várakoznék, legalábbis ha nem teljesen eltávolítható a keratin, vagy ha újra és újratelődik rövid időn belül. De a többinél -ha a beteg egyébként panaszmentes- szintén várnék.