a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Különbségek a gyermek és a felnőtt cholesteatoma viselkedése között

2012.03.17. | drHorváthTamás |

Címkék: fül gyermek fül orr gégészet cholesteatoma középfül középfülgyulladás krónikus

Nemrég publikáltak egy cikket az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban, amiben azt próbálja körüljárni egy washingtoni kollégánk, hogy vajon van-e különbség a gyermekkori és a felnőttkori cholesteatoma viselkedése között. Gondolatébresztő cikk, bár elég sokszor csak úgy nyilatkozik, hogy "some have proposed...", illetve "others have theorized...", de mindezeket nem támasztja alá hivatkozásokkal. Mindenesetre oda jutott a szerző, hogy van különbség, és a különbségek a gyermekkori cholesteatoma gyorsabb/agresszívabb növekedését, és gyakrabb kiújulását mutatják.

De miért is lehet rosszabb a gyermekkori cholesteatoma? Az érvek közül a konkrét hivatkozás nélküli kategóriába tartozik az a feltételezés, hogy a gyermekek még érintetlenebb mastoidürege alkalmasabb terep lehet, hogy gyorsabban nőjön bele a cholesteatoma, mint a felnőtteké, főleg, ha jól pneumatizált az üregrendszer. Szintén teoretikus ok, hogy a gyermekkorban gyakrabban előforduló középfülgyulladás, mint stimuláló faktor is elősegítheti az agresszívabb viselkedést, mivel ez a sejtosztódást, illetve úgy általában a cholesteatoma növekedését serkenti. Harmadik elméleti okként pedig a szerző a gyermekek vérében keringő több növekedési faktort, mint potenciális cholesteatoma-növesztőt említi meg.

Hivatkozik viszont a szerző egy 1996-os Buija cikkre, amely a gyermekkori cholesteatoma keratinocytáinak gyorsabb sejtciklusát igazolta, valamint jelentősebb gyulladásos eltérést a hámban.  De ez a fentieket nem igazán magyarázza. Azt gondolom, hogy ez nem az oka, hanem inkább következménye a feltételezett folyamatoknak.

De mi van, ha például immunológiai okai vannak az egésznek? Például a még éretlenebb immunrendszer teszi agresszívabbá a gyermekkori cholesteatomát? Vagy a keratinocyták esetleg életkorral változó membránfehérje expressziója ingerli jobban az immunrendszert? Elméletnek ezek is jók lehetnének. Viszont az biztos, hogy érzésre tényleg rosszabbak a gyermekkorban kezdődő cholesteatomák. Igazi kálvária.

Esetleg másnak vannak ezzel kapcsolatban elképzelései?