a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Híres fül- orr- gégészek: Joseph Toynbee

2012.03.09. | HTamas |

Címkék: történelem fül tinnitus otosclerosis híres fül orr gégészek


Az angol Joseph Toynbee (1815-1866) volt a modern fülészet első kiemelkedő alakja. Óriási tudását több, mint 2.000 fül preparációjával alapozta meg, melyek közül nagyon sok még ma is megtekinthető a Museum of the Royal College of Surgeons of England-ben. A nagyon sokrétű fülészeti tanulmányait az 1860-ban megjelentetett fő művében, a "The Diseases of the Ear: their Nature, Diagnosis and Treatment" című könyvében összegezte.

136 temporalis csontot megvizsgálva írta le az otosclerosisról, hogy az valójában a kengyel ankylosisa az ovális ablakban. Nevét azonban mégsem elsősorban az otosclerosis kapcsán, hanem a fülkürtműködés vizsgálata kapcsán ismerhetjük. A Toynbee teszt során a befogott orrú beteget megkérjük, hogy nyeljen. Funkcionáló fülkürt esetén a dobhártya ilyenkor behúzódik.

Hazánk leghíresebb fülésze, Politzer Ádám is mestereként tekintett Toynbee-ra, méltatva azt a tényt, hogy Toynbee jött rá elsőként a fülészek közül, hogy elsősorban anatómiai szemlélettel lehet eredményes terápiás kutatásokat végezni.

Toynbee egyébként a saját tudományos fanatizmusának az áldozata lett. A fülzúgásban szenvedő betegeinek akart kikísérletezni egy kloformból és hidrogén-cianidból álló folyadék-keveréket, amit a fülkürtön át akart a középfülbe juttatni. Az első kísérletet saját magán végezte el, viszont bele is halt a kísérletbe... A saját magán való kísérletezés klasszikus, dícséretes orvosi hozzállás, azonban a kivitelezés már nem.

További olvasnivaló Toynbee-ról ITT.