a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Probiotikumok és gyermekkori akut középfülgyulladás

2012.02.24. | drHorváthTamás |

Címkék: fül gyógyszerek fertőzéses betegségek gyermek fül orr gégészet középfül középfülgyulladás akut

Finn kollégák megpróbálták egy az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban, február elején megjelent cikkben összegezni, hogy mit tudunk a probiotikumokról a gyermekkori középfülgyulladás megelőzésének/kezelésének vonatkozásában. A finn gyerekfülészek úgy találták, hogy még elég kevés az irodalom, nem túl sok vizsgálat történt, de az eddigi eredmények elég jónak tűnnek.

A probiotikumok alkalmazása fertőzések megelőzésére tulajdonképpen teljesen logikus lépés, hiszen ezzel sikerülhet megelőzni a patogén flóra elszaporodását. Azt hiszem, hogy ez egy járható út, és hatékony is lehet, bár ugyanakkor azt is érdemes lenne majd vizsgálni, hogy a későbbi életkorban vajon befolyásolja-e az immunrendszer működését a gyermekkori probiotikus kezelés. Ha szerencsénk van, akkor persze nem. De mivel például elég népszerű hipotézis a "túl sterilen tartott gyerek", mint az egyik ok, amiért az allergiás nátha egyre szélesebb körben terjed, ezért szerintem érdemes lenne egyszer ennek is utánamenni. Hiszen ha hatékony a probiotikum, akkor ebben az esetben is ritkábban találkozik a gyermek szervezete a patogén törzsekkel, ami esetleg hátrányosan érintheti az immunrendszer érését, és akár talán allergia kialakulásához is vezethet.

Megint már kérdés, hogy egy éppen zajló középfülgyulladás esetén hatékony lehet-e a probiotikum? Erről már egyáltalán nem vagyok meggyőződve, vagy legalábbis a megelőzéshez képest inkább csak szerényebb eredményeket várnék. Hiszen amikor dúl a háború az immunrendszer és a kórokozók között, akkor nem biztos, hogy "civil deszantosok" valóban hozzá tudnak tenni bármit is a gyorsabb felépüléshez. De ne legyen igazam! Mindenesetre a már kialakult középfülgyulladás esetén a finn kollégák által átfésült irodalom sem tud óriási probiotikum sikerről beszámolni, így ez is alátámasztja a fentieket.