a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Tolerálják-e a gyerekek az orröblítést?

2012.02.13. | HTamas |

Címkék: orr gyermek fül orr gégészet orröblítő

Korábban, a gégediéta kapcsán már írtam arról, hogy egyáltalán nem biztos, hogy előzetesen jól meg tudjuk tippelni, hogy a betegek mennyire szeretnek, vagy  legalábbis mennyire tolerálnak egy-egy gyógymódot, beavatkozást.

Január elején megjelent egy hasonló vonatkozású felmérés az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban, ezúttal a gyermekek orröblítésével kapcsolatban. Most egy amerikai kollégák által végzett telefonos kutatás eredményét mutatták be, és nagyon érdekes eredménnyel zárult a felmérés. Kiderült, hogy a szülők kifejezetten aggódnak, hogy a gyermekük tolerálja-e majd az orröblítést, ami valójában teljesen érthető. Ugyanakkor meglepő módon úgy tűnik, hogy az aggódás szerencsére teljesen felesleges, a gyermekek annyira azért nem viszolyogtak tőle. Mindez konkrét számokban: a szülők 73%-a gondolta azt, hogy az orvos által javasolt orröblítő hatékony lesz a gyermekük panaszait illetően, de csak 28%-uk gondolta azt, hogy a gyermekük ténylegesen használni is tudja majd az orröblítőt, vagyis hogy nem fogja elutasítani. Ehhez képest a gyerekek 93%-a próbálta ki az orröblítést (szülői segédlettel, nyilván), és 86%-ban tartósan tolerálták is! Ráadásul 93%-ban valóban hatékony is volt ez a fajta kezelés, ami messze felülmúlta a várakozásokat.

Tehát próbáljuk meg, ne féljünk tőle! Bajt nem okozunk a gyereknek, legfeljebb az első öblítés után elutasítja. Viszont ha ennyire hatékony, akkor mindenképpen megér legalább egy próbát.

Ha van olyan szülő, aki tud javasolni valami fondorlatot az ódzkodó gyermekek meggyőzésére, kérem írja már meg kommentben! Persze nem a nádpálcára vagy a sarokban való kukoricára térdeltetésre gondolok...