A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

CPAP kezelés hatása az orrnyálkahártyára

2012.02.09. | drHorváthTamás |

Címkék: alvás orr cpap alvási apnoe

Az alvási apnoe betegség kezelése még manapság is elsősorban a túlnyomással kitágított légutakon alapul, melynek fő eszköze az ún. CPAP készülék. Ezt a betegek eleinte nagyon nem szeretik, de a tartós használat során a nagy többség megbarátkozik vele. Viszont rendszeres probléma az orrszárazság, amit a folyamatosan beáramló száraz levegő okoz. Szerencsére ezt a panaszt általában jelentősen javítja a párásító használata.

Nemrég a European Archives of Otorhinolaryngology-ban megjelent egy cikk a CPAP készülékek orrnyálkahártyára gyakorolt hatásáról, melyet szöveti szinten vizsgálták a török kollégák. Azt találták, hogy ugyan a mucociliaris transport nem igazán változott, tehát a nyák eltávozása nem sérült, de mind az orrsövény, mind az alsó orrkagyló nyálahártyájában egyértelmű gyulladásos jeleket láttak CPAP kezelés után, sőt, hegesedés is megfigyelhető volt, ami akár a végstádiumát is jelentheti a gyulladásos állapotnak.

Ez azt jelenti, hogy egy betegség kezelésével akár teljesen tönkre is tehetünk egy másik szervet. Nyilván ebben a helyzetben az alvási apnoe kezelése a fontosabb, hiszen az akár effektív megrövidítheti az életet. Viszont az sem mindegy, hogy a beteg a CPAP által meghosszabbított életét milyen minőségben éli le. Alvási apnoe szűrést mi is végzünk rendelőnkben, elég sok beteget gondozunk, és pont a fentiek miatt is ezért ez sokszor egy alvásdiagnosztikai-pulmonológiai-fül-orr-gégészeti koprodukciót tesz szükségessé. Ebben az esetben a párásítás, orrolaj, mind segíthetnek.

süti beállítások módosítása