a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

CPAP kezelés hatása az orrnyálkahártyára

2012.02.09. | HTamas |

Címkék: alvás orr cpap alvási apnoe

Az alvási apnoe betegség kezelése még manapság is elsősorban a túlnyomással kitágított légutakon alapul, melynek fő eszköze az ún. CPAP készülék. Ezt a betegek eleinte nagyon nem szeretik, de a tartós használat során a nagy többség megbarátkozik vele. Viszont rendszeres probléma az orrszárazság, amit a folyamatosan beáramló száraz levegő okoz. Szerencsére ezt a panaszt általában jelentősen javítja a párásító használata.

Nemrég a European Archives of Otorhinolaryngology-ban megjelent egy cikk a CPAP készülékek orrnyálkahártyára gyakorolt hatásáról, melyet szöveti szinten vizsgálták a török kollégák. Azt találták, hogy ugyan a mucociliaris transport nem igazán változott, tehát a nyák eltávozása nem sérült, de mind az orrsövény, mind az alsó orrkagyló nyálahártyájában egyértelmű gyulladásos jeleket láttak CPAP kezelés után, sőt, hegesedés is megfigyelhető volt, ami akár a végstádiumát is jelentheti a gyulladásos állapotnak.

Ez azt jelenti, hogy egy betegség kezelésével akár teljesen tönkre is tehetünk egy másik szervet. Nyilván ebben a helyzetben az alvási apnoe kezelése a fontosabb, hiszen az akár effektív megrövidítheti az életet. Viszont az sem mindegy, hogy a beteg a CPAP által meghosszabbított életét milyen minőségben éli le. Alvási apnoe szűrést mi is végzünk rendelőnkben, elég sok beteget gondozunk, és pont a fentiek miatt is ezért ez sokszor egy alvásdiagnosztikai-pulmonológiai-fül-orr-gégészeti koprodukciót tesz szükségessé. Ebben az esetben a párásítás, orrolaj, mind segíthetnek.