a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Baconszalonna, mint orrtampon

2012.02.02. | HTamas | 1 komment

Címkék: orr orrvérzés orrtampon


Ismét a Fauquier ENT blogon olvastam egy vicces dolgot: a baconszalonna jó lehet orrvérzés tamponálására! Egy 2011-es Annals of Otology, Rhinology, and Laryngology cikkre hivatkozik Michael Chang doktor, amelyben a kollégák arról számolnak be, hogy egy speciális véralvadási zavarban (vérlemezke betegség), Glanzmann thrombastheniában szenvedő 4 éves gyermek orrvérzését állították meg baconszalonnával. Meglepő, de nem ez volt az első leírása a baconszalonna orrvérzésre történő alkalmazásának. Már 1940-ben is született egy publikáció erről az Archives of Otorhinolaryngology-ban.

A teljes cikkhez sajnos nem férek hozzá, ezért nem ismerem a szerzők érveit a szalonna mellett, és csak tippelni tudok, hogy milyen módon hat a szalonna. Nyilván maga a tamponálás adott, ezen nem kell gondolkozni. Ráadásul zsíros, tehát jól csúszik, olyan, mint a vazelines géztampon, emiatt könnyű berakni és később kivenni is. Viszont emellett lehet még más, szintén orrvérzés-gátló hatása is. Most arra gondolok, hogy végülis egy állati, szerves szövetdarabról van szó, ráadásul a sertés nagyon hasonlít az emberre, még szívbillentyűt is veszünk tőlük kölcsön. Így lehet, hogy tartalmaz még aktív, az emberihez hasonló thrombogén faktorokat, ezért nem zárható ki, hogy a véralvadási kaszkád jobban beindul tőle, mint egy semleges géztampontól. Még az is eszembe jutott -lehet, hogy teljesen indokolatlanul-, hogy az immunrendszert is jobban stimulálja, így az orrvérzés helyén lévő szöveti sérülés is talán gyorsabban regenerálódik.

Amilyen irányba megy a magyar egészségügy, még majd az is lehet, hogy a kórházba az orrvérző beteg hozza majd magával a tampont is, szalonna formában...


(képforrás: stock.xchng)