A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Két eszköz az orrsövényműtét hatékonyságának mérésére

2012.01.23. | drHorváthTamás |

Címkék: orr orrdugulás orrsövény orrsövény műtét score táblázat

Nemrég olvastam egy francia cikket amiben két score rendszert is hatékonynak minősítettek az orrsövényműtét sikerességének mérésében. Az egyik a NOSE, a másik RhinoQol. A szerzők szerint önmagában az orrsövényműtétet nem nagyon mérték eddig szubjektív skálákon, ezért hangsúlyt kapott, hogy a vizsgált betegeknél nem történt szinkron alsó kagyló megkisebbítés, vagy más, az orr légáteresztő képességét befolyásoló műtét. Szintén kiemelték, hogy az objektív mérések nem mindig korrelálnak a betegek megelégedettségével, ezért is tartották fontosnak, hogy legyen használható szubjektív eszköz a szakma kezében.

A NOSE score táblázatot az a Michael G. Stewart és munkacsoportja dolgozta ki és publikálta 2004-ben, akivel 2010-ben volt szerencsém Salzburgban találkozni. Maga a NOSE skála egyébként ITT érhető el.

A RhinoQol-t elsődlegesen a krónikus sinusitis mérésére hozták létre a nagynevű Massachusetts Eye and Ear Infirmary-ban dolgozó kollégák, és 2005-ben közölték le. A RhinoQol a NOSE-nál jóval összetettebb dolog, sokkal több benne az egyéb, inkább pszichoszociális jellegű kérdés, de ez azt hiszem így van rendjén. Minden krónikus betegség kihat a pszichére is, amit szintén mérni kell.

Szóval ezek jó eszközök, ha a műtét hatékonyságát akarjuk mérni, és nincs rhinométerünk vagy rhinomanométerünk. Illetve akár ezeket helyettesítheti is.

süti beállítások módosítása