a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Két eszköz az orrsövényműtét hatékonyságának mérésére

2012.01.23. | HTamas |

Címkék: orr orrdugulás orrsövény orrsövény műtét score táblázat

Nemrég olvastam egy francia cikket amiben két score rendszert is hatékonynak minősítettek az orrsövényműtét sikerességének mérésében. Az egyik a NOSE, a másik RhinoQol. A szerzők szerint önmagában az orrsövényműtétet nem nagyon mérték eddig szubjektív skálákon, ezért hangsúlyt kapott, hogy a vizsgált betegeknél nem történt szinkron alsó kagyló megkisebbítés, vagy más, az orr légáteresztő képességét befolyásoló műtét. Szintén kiemelték, hogy az objektív mérések nem mindig korrelálnak a betegek megelégedettségével, ezért is tartották fontosnak, hogy legyen használható szubjektív eszköz a szakma kezében.

A NOSE score táblázatot az a Michael G. Stewart és munkacsoportja dolgozta ki és publikálta 2004-ben, akivel 2010-ben volt szerencsém Salzburgban találkozni. Maga a NOSE skála egyébként ITT érhető el.

A RhinoQol-t elsődlegesen a krónikus sinusitis mérésére hozták létre a nagynevű Massachusetts Eye and Ear Infirmary-ban dolgozó kollégák, és 2005-ben közölték le. A RhinoQol a NOSE-nál jóval összetettebb dolog, sokkal több benne az egyéb, inkább pszichoszociális jellegű kérdés, de ez azt hiszem így van rendjén. Minden krónikus betegség kihat a pszichére is, amit szintén mérni kell.

Szóval ezek jó eszközök, ha a műtét hatékonyságát akarjuk mérni, és nincs rhinométerünk vagy rhinomanométerünk. Illetve akár ezeket helyettesítheti is.