a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A Citelli szöglet és a Trautmann háromszög

2012.01.16. | drHorváthTamás |

Címkék: anatómia fül fülműtét cholesteatoma mastoiditis mastoidüreg mastoidectomia

Ha valaki annak idején Z. Szabó Professzor Úrnak asszisztált fülműtétben, és a mastoidüreg kifúrása közben kiderült, hogy a címben megnevezett anatómiai helyeket nem ismerte, akkor meglehetősen kellemetlen helyzetbe kerülhetett az illető. De miért is jogos elvárás, hogy tudjuk hol a Trautmann háromszög vagy a Citelli szöglet?

A Trautmann háromszög egy fentről a középső scala dura síkja, elölről a csontos labyrinth, hátulról-alulról pedig a sinus sigmoideus által határolt terület. Jelentőségét az adja, hogy itt relatív vékony a csont, ami a mögöttes hátsó scala-tól elválasztja. Ezért mastoiditis esetén itt könnyen a kisagy felé tud törni a folyamat. Pont ezért viszont idegsebészetileg is hasznos lehet ez a terület, mivel a hátsó koponyagödröt fel lehet tárni innen.

A Citelli szögletet más néven sinoduralis szögletnek hívják, és valójában a Trautmann háromszög része, hátsó "pólusa". Itt találkozik a középső scala durafelszínének megfelelő csontfal a sinus sigmoideus felső falával. A Citelli szögletet azért érdemes ismerni, mert nem megfelelő kitakarítása (főleg cholesteatoma) esetén residualis folyamat maradhat itt vissza.

A lenti képen egy mastoidectomiás üreg látható, a piros háromszög a Trautmann háromszög, a Citelli szeglet pedig kékkel van kiemelve: