a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A mastoid üregrendszerének szerepe: nyomáskiegyenlítés

2011.12.08. | HTamas |

Címkék: fül gyermek fül orr gégészet középfül fülkürt

A középfül üregrendszeréhez tartozó, fül mögött található processus mastoideus (csecsnyúlvány) légtartó sejtrendszerének szerepe még nem 100%-ban tisztázott. Az egyik legjobb teória, hogy a középfülben uralkodó légnyomás szabályozásában vesz részt, pufferolja az átmeneti nyomásváltozásokat, és segít megelőzni a fülkürt működészavarából adódó középfülgyulladást.Ezt a csontban lévő üreget nehéz működés közben megfigyelni. Ahhoz, hogy emberben is pontosabb képet alkossunk a szerepéről, gyakorlatilag meg kellene fúrni egészséges emberek csecsnyúlványát, de már önmagában a beavatkozás is kétségessé tenné, hogy valós megfigyeléseket tegyünk. Ezért például a nyomáspufferolási szerepet is részben matematikai modellel bizonyították, amiről 2007-ben az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban is megjelent egy cikk.

Az egyedfejlődés során a középfülben uralkodó nyomásviszonyok maguk is befolyásolják a mastoidüreg méretét. Pár hete szintén az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban publikáltak amerikai kollégák egy tanulmányt, melynek eredménye szerint a tartós fülkürtműködési zavar (elhúzódó vagy nagyon gyakori savós középfülgyulladás) megbolygatja a mastoidüreg fejlődésének ütemét, és a mastoidüreg mérete, felülete később kisebb lesz a gyermekkorban fülkürtproblémás embereknél, mint a megfelelően működő fülkürttel rendelkező embereknél.

Egyébként ugyanebben a témában, hasonló konklúzióval 1 éve a Heim Pál Kórházban dolgozó kollégák is publikáltak cikket az Otology and Neurootology-ban.