a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Nyálmirigy áthelyezés sugárkezelés okozta szájszárazság ellen

2011.11.17. | HTamas |

Címkék: onkológia sugárkezelés garat nyálmirigyek submandibularis mirigy

Érdekes absztraktot olvastam nemrég a Head & Neck novemberi számában. Sugárkezelésre váró, mesopharynx (garat) tumoros betegek esetében végeztek kínai kollégák állkapocs alatti nyálmirigy átültetést úgy, hogy a submandibularis régióból előbbre, a submentalisba helyezték át a mirigyet. Ezzel azt akarták elérni, hogy a relatív nagy submandibularis mirigy kikerüljön a sugár útjából, így megmaradjon a működése, és az egyik legbosszantóbb besugárzás-mellékhatást, a csökkent nyálmirigy működésből fakadó szájszárazságot minimalizálják.

A lenti, nyaki nyirokcsomó régiós bejegyzésből lopott képen vizualizálható a dolog, az 1b-ből az 1a régióba kerül a mirigy.

Gyakorlatilag teljesen jók lettek a kínai kollégák eredményei. Nem írnak érdemi szövődményről, és ami a lényeg, a szájszárazság kifejezetten csökkent a kontroll csoporthoz képest. Ezzel együtt pedig a betegek életminősége érthető okok miatt javult. És ez a fontos. A sugárkezelés utáni szájszárazság nagyon sok beteget komolyan megvisel.

Én korábban még nem hallottam erről az eljárásról, pedig ahogy utánaolvastam, 2000-re datálható az első publikáció. Lehet, hogy a későbbiekben ez is jobban el fog terjedni, mint például a PEG beültetés az onklógiai kezelés előtt?