a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Haller sejt CT-n

2011.11.04. | HTamas |

Címkék: ct fess műtét arcüreg rostasejt Haller sejt

Az ún. Haller sejt egy ritkább anatómiai variáció a melléküregrendszerben, amit arckoponya CT felvételen lehet észrevenni. Ez egy az arcüregben található járulékos rostasejt, csontüregecske, ami az orbita alsó falának belső oldalán alakulhat ki. Emiatt más néven infraorbitalis sejtnek is hívják. A Haller sejt elnevezést egyébként egy svájci anatómus, Albrecht von Haller után kapta.

Jelentőségét az adja, hogy az arcüreg szájadékát az üreg felső fala felől szűkíti, ezért például akár visszatérő arcüreggyulladást is okozhat (korábban már írtam is erről), illetve FESS műtét során megzavarhatja az operátőrt az arcüreg szájadéka környéki manipulálás során, ha nem tud a meglétéről. Emiatt a Haller sejt a Pytel Professzor-féle PREHOCOCS mozaikszónak is részét képezi, amit a beteg CT-jét nézegetve FESS műtét előtt érdemes magunkban végigzongorázni, hogy elkerüljük a szövődményeket.

Végre nem csak rajzon, de CT-n is tudok ilyet mutatni:A piros nyíl mutat a Haller sejtre, bónusznak zölddel egy concha bullosát is bejelöltem.