a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Meg kell-e operálni a congenitalis cholesteatomát?

2011.10.19. | HTamas |

Címkék: fül fülműtét cholesteatoma középfül cholesteatoma congenitalis

A cholesteatoma nem csak szerzett betegség lehet, hanem veleszületett is (congenitalis). Ez utóbbi forma ritka, és sokszor csak véletlenül kerül felfedezésre. A congenitalis cholesteatoma máshogy keletkezik, mint amit a szerzett cholesteatománál gondolunk. Ilyenkor nincs a dobhártyából kialakuló hámzsák, a dobüreg zárt, mellette a dobhártyán fehéres, körülírt massza tűnik át. Mikor műtét során feltárjuk a dobüreget, már látjuk is a "póktojást", hogy Z. Szabó professzort idézzem. A congenitalis cholesteatoma is ugyanúgy komoly szövődményekhez vezethet kezeletlen esetben, ezért ha ilyet látunk, az egyből műtéti javaslatot jelent.

Az októberi International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban megjelent egy cikk, melyben japán kollégák két rendkívül érdekes  congenitalis cholesteatomás esetet mutatnak be. A két esetben az a közös, hogy a cholesteatoma magától felszívódott, eltűnt mindkét gyermek középfüléből. Emiatt a cikk konklúziója az, hogy megengedhető a várakozás a congenitalis cholesteatoma esetében.

Ezzel én nem értek egyet. Ugyanis maguk a cikk írói is jelzik, hogy az irodalomban ez az első ilyen jellegű megfigyelés, azaz rajtuk kívül más még nem írt le hasonló esetet. Így ha elfogadjuk azt, hogy tényleg ők az elsők, akkor a 2, azaz két darab eset alapján még nem áll biztos talajon az inkább várakozásra vonatkozó javaslatuk. Ugyanis a cholesteatoma jellemzője a folyamatos növekedés, a környezet szép lassú pusztítása, ami miatt minden cholesteatomát annál nehezebb megoperálni, minél többet várunk.

Pont ezt az álláspontot védő cikk is megjelent egy hónapja az European Archives of Oto-rhino-laryngology-ban, melyben koreai fül- orr- gégészek éppen a congenitalis cholesteatoma kapcsán írják le, hogy minél később kerül felismerésre, annál nagyobb eséllyel fogunk kiterjedt cholesteatomával találkozni a középfülben, annál rosszabb stádiumú lesz a betegség. Ennek a cikknek a lényege a "the importance of early diagnosis and treatment".

Én is inkább velük értek egyet. Szép és érdekes ez a két eset a spontán gyógyulással, de két fecske még nem csinál nyarat.