a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Tudnivalók az emelkedett AST szinthez

2011.09.29. | HTamas |

Címkék: labor ast fertőzéses betegségek torokmandula

Az Anti-Streptolysin O (AST, ASO, ASOT) szint mérése során egy a szervezet által az "A" csoportú, béta hemolizáló Streptococcusok antigénje ellen termelt antitestek mennyiségét mérjük. A fül- orr- gégészetben ezt tipikusan a mandulagyulladás kapcsán vizsgáljuk, főleg, ha azt akarjuk eldönteni, hogy "gócos"-e a mandula, vagy sem. Azonban az AST szintre önmagában nem szabad hagyatkoznunk. Például egy teljesen panaszmentes, fül- orr- gégészetileg (is) negatív páciens esetében is lehet emelkedett az érték (200U felett), ami egyedüli eltérésként nem jelent semmit.

Nemrég facebookon zajlott egy AST-vel kapcsolatos vita, ami elég hasznos volt. Mindenki hozzátette a magáét, de talán Ashraf Elzeiny professzor magvas gondolatai voltak a legjobbak. Ennek kapcsán leírom azt a pár dolgot, amit mindig érdemes végigzongorázni magunkban, ha már egyszer az AST megmérjük, és annak értéke befolyásolja a döntésünket.

Például fontos, hogy ne legyen csőlátásunk, és ne csak a szakmánkban gondolkodjunk! Nem csak fül- orr- gégészeti betegség okozhat magas AST értéket. Nem szabad elfelejtkezni a skarlátról, a poststreptococcalis glomerulonephritisről, de talán még fontosabb, hogy az orbáncról sem, ezek mind emelkedett AST értékkel járnak.

Szintén fontos, hogy az AST emelkedésnek vagy egy latenciaideje (1 hét körül), és utána akár hónapokig tartósan emelkedett maradhat. Tehát egy már jó ideje lezajlott Streptococcus fertőzés is meg tud vezetni minket, ezért a beteg vizsgálata során a pár hónappal ezelőtti fertőzésekre is rá kell kérdezni, ha az AST érték emelkedett. Ráadásul attól még lehet Streptococcus fertőzése a betegnek, hogy az AST érték normális, ez kb. 20%-ban fordul elő. Emellett viszont a tuberculosis és a hepatitis is járhat magas AST értékkel, hiába nem Streptococcus okozza.

Végül, de nem utolsósorban: egy mérés nem mérés, és ez nem csak az AST-re is igaz. Ha ez az érték döntené el a beteg sorsát (pl. mandulaműtét, vagy sem), akkor érdemes újra megmérni! nehogy szennyezett legyen a cső, vagy más jellegű mérési hiba vezessen meg minket!