a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Centor pontrendszer a streptococcus okozta garatgyulladás felismeréséhez

2011.09.19. | HTamas |

Címkék: antibiotikum torokgyulladás garat fertőzéses betegségek streptococcus

Nagyon sokszor nagyon nehéz eldönteni, hogy a mandula és/vagy torokgyulladást baktérium okozza-e, vagy vírus. Pedig ez fontos, hiszen nem mindegy, hogy kapjon-e antibiotikumot a beteg, vagy sem. Nem lehet mindenkinek kapásból antibiotikumot adni, mivel aminek hatása van, annak mellékhatása is lehet, az antibiotikumok túlzott használata növeli a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáját, nem mellesleg a beteg pénztárcája is megérez egy 4-5000 ft-os antibiotikumkúrát. A baktériumok okozta fertőzéseken belül is kifejezetten rossz a klasszikus streptococcus okozta mandulagyulladás, azaz a tüszős mandulagyulladás, mivel ez vesebetegséget, reumás lázat, vagy akár szepszist is okozhat kezeletlenül. Ennek diagnosztikájára már léteznek tesztek, de ezek sokszor nincsenek kéznél, nem elérhetőek, és ezek sem 100%-os hatékonyságúak.

Szerencsére létezik egy pontrendszer, amit Centor score-nak hívnak, és ennek segítségével relatív jól meg lehet becsülni, hogy streptococcus fertőzéssel állunk-e szemben, vagy sem. Persze ez sem 100%-os, sőt, a labortesztekhez képest még kevésbé hatékonyak, ugyanakkor mégiscsak jó útmutató, és nem kell hozzá semmi más, csak egy általános betegvizsgálat.

A teszt 4 paraméter vizsgálatát igényli:
- 38 fok feletti láz
- a fejbiccentő izmok mellső éle előtti nyirokcsomók duzzanata
- lepedék a mandulákon
- a köhögés hiánya

Minden egyes fenti tünet megléte 1 pontot jelent. Ha 15 év alatti gyermekről van szó, az plusz 1 pont eleve, ha pedig 44 év feletti betegről, az mínusz 1. Ha 2 pont vagy az alatti a score, akkor 10%-nál kisebb az esély streptococcus okozta gyulladásra, ha viszont 4 vagy afeletti az összpontszám, akkor 50% felett van az esély erre.

Érdemes ismerni a Centor score-t, ezt egy pár napja megjelent BMC cikk is hangsúlyozza. Kifejezetten jól jöhet, ha éppen nincs labor a környéken.