a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Mi a különbség a gégemetszés és a légcsőmetszés között?

2011.09.12. | drHorváthTamás |

Címkék: nyak gége gégemetszés tracheostomia légcsőmetszés

Már jópár alkalommal volt szó a légcsőmetszésről, de egy fontos dolgot még nem is tisztáztunk. Méghozzá azt, hogy nem véletlenül a légcsőmetszés kifejezést használom a gégemetszés helyett, a kettő ugyanis nem ugyanaz.

Az alapvető különbség, hogy a gégemetszést a gége két nagy porca, a pajzsporc és a gyűrűporc között végezzük, míg a légcsőmetszést lejjebb, általában a légcső 2. és 3. porca környékén (között):

 

Gégemetszést nagyon ritkán, csak rendkívül sürgős esetben végzünk, ha csak 1-2 perc áll rendelkezésünkre a légútbiztosításra, és a beteget nem lehet/tudtuk intubálni. Ilyenkor azért jobb a gégemetszés, mint a légcsőmetszés, mert sokkal gyorsabban meg lehet csinálni, mivel azon a tájékon -a pajzsporc és a gyűrűporc között- a bőr alatt csak a két porc közötti vastagabb hártya van, a ligamentum conicum. Ezért itt egy hegyesebb vagy élesebb eszközzel szinte egy mozdulattal be lehet jutni a gégébe. Ehhez képest a légcsőmetszés egy rendes, negyedórás-félórás műtét, a bőr alatt szét kell választani a nyakizmokat, a pajzsmirigyet, és ablakot kell készíteni a légcsőporcokon.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért nem mindig gégemetszést csinálunk?
Ennek az az oka, hogy a gégemetszés során a hangszalagok környékén jutunk a gégébe, ami annyiból nem jó, hogy ha bármit bedugunk a gégemetszés nyílásába, az irritálja a hangszalagokat, és hosszú távon hegesedést okozhat a gégében. Míg légcsőmetszés esetén bár lassabban és macerásabban lehet eljutni a légcsőig, viszont ott nem okoz problémát, ha tartósan berakunk tubust vagy kanült. Ezért ha sürgősséggel csak gégemetszésre van idő, akkor ahogy azzal megvagyunk, érdemes rögtön konvertálni műtői körülmények között légcsőmetszéssé.