a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

A fültőmirigy (parotis) nem létező lebenyei

2011.09.02. | HTamas |

Címkék: fültőmirigy parotis

Ha fültőmirigy (parotis) daganatról van szó, biztosan szóba kerül a felületes vagy mély lebeny kérdése, ugyanis nem mindegy, hogy melyik lebenyben helyezkedik el a daganat. Felületes lebeny jóindulatú daganat (pl. pleiomorph adenoma, Warthin tumor, stb.) esetén elég lehet csak a felületes lebenyt kivenni, míg mély lebeny tumornál az egész mirigyet el kell távolítani. Miközben a parotisnak nincsenek is lebenyei...

A parotis lebenyek gyakoratilag virtuális lebenyek. Valójában az arcideg -amely keresztülfúrja magát a parotison- az, ami kettéosztja a mirigyet, és a tőle felületes mirigyrészt felületes, míg a befelé esőt mély lebenynek hívjuk. Nem szabad ide tokos, kötőszövetes, vagy bármi más valódi elválasztást képzelni! Mi magunk alakítjuk ki a felületes lebenyt azzal, hogy az arcideg főtörzsét keressük meg először, és a mentén haladva, az attól kifelé eső részt eltávolítjuk. Muszáj az ideg felkeresésével kezdeni a műtétet, mert csak ott vághatunk, ahol nem fut idegszál, ahhoz pedig először látnunk kell, hogy merre fut az ideg. Ami persze minden embernél máshogy megy, csak pár főbb pontban van megegyezés...

Szóval a parotis felületes lebeny eltávolítás az azt jelenti, hogy először kell csinálnunk két lebenyt, és a mélyet bennhagyjuk.