a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Hogy is néz ki az a reflux csecsemőkben?

2011.08.29. | HTamas |

Címkék: reflux gyermek fül orr gégészet

Mostanság egy csomó panaszt szeretünk ráfogni a refluxra, ez lett az új mindent-meg-lehet-vele-magyarázni betegség, azzal együtt, hogy tényleg sok embernél fordul elő. Feljön a sav a torokba, megmar mindent, emiatt aztán fáj a beteg torka, köhög, krákog, rekedt, gombócérzése van, sőt, elvileg akár melléküreggyulladás is kialakulhat.

De vajon tényleg ilyen-e a reflux, ennyire egyszerű az egész mechanizmus?

A Faquier ENT blogon született nemrég egy bejegyzés, ami felhívta a figyelmet egy a Pediatric Research-ben pár hete publikált cikkre. Ebben refluxra gyanús csecsemők vizsgálati eredményeit tették közzé, és ezek közel sem annyira egyszerű dolognak mutatják a refluxot, mint amilyennek mi azt szeretnénk, hogy legyen.

Kezdve azzal, hogy a refluxos epizódok csak az esetek kb. felében okoztak tényleges panaszt, legalábbis az újszülötteket nem zavarta minden egyes ilyen esemény. Átlag 5 alkalomból négyszer a reflux elérte a garatot is, csak 20%-ban korlátozódott a nyelőcsőre, ez magyarázhatja a rendszeres fül- orr- gégészeti panaszokat.
Emellett a refluxos epizódok kb. 30%-ban kizárólag gázból álltak, pedig azt az ember hajlamos egyértelműen folyadéknak gondolni.
Ennek kapcsán pedig ami még inkább meglephet minket -legalábbis engem meglepett-, hogy az esetek kicsit több, mint felében a reflux nem kifejezetten savas kémhatású volt. Tehát elvileg ilyenkor hiába adjuk a savcsökkentőt, nem lesz tőle jobb a helyzet. Amúgy ne is mi -mármint fül- orr- gégészek- adjunk savcsökkentőt, lássa inkább belgyógyász, ők jobban értenek hozzá.

Ugyan ezt a kutatást csecsemők körében végezték, és a gyermek sosem kis felnőtt, de azért hasonló lehet a folyamat a felnőttekben is, a fenti adatokat ennek tükrében is érdemes végiggondolni. De ha csak a gyerkőcöknél maradunk, akiknél meglepően gyakori a reflux, a kezelést alapvetően határozhatja meg, ha kiderül, hogy a savcsökkentő nem mindig hatékony gyógyszer, vagy adott esetben nem is kell kezelni a refluxot.

· 1 trackback