a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Belsőfül sipoly (labyrinth fistula)

2011.08.23. | HTamas |

Címkék: fül belsőfül fülműtét cholesteatoma középfül

Belsőfül sipolyról, azaz fül- orr- gégész fülnek jobban hangzó labyrinth fistuláról akkor beszélhetünk, hogy ha a belsőfül csontos tokjának egy része hiányzik, emiatt a belsőfül hártyás tömlőrendszere a középfül üregrendszerével érintkezik. Ez azért komoly probléma, mert ha a tömlőrendszer (hártyás labirintus) sem ép, akkor spontán, vagy kis ingerlésre is belsőfül-tünetek alakulhatnak ki, pl. szédülés, halláscsökkenés. De még ha a hártyás labirintus ép is, és spontán tünetek sincsenek, még akkor is bármilyen középfül fertőzés vagy trauma rögtön visszafordíthatalan belsőfülkárosodáshoz vezethet.

(Lehet, hogy rosszul teszem, de nem sorolom a labyrinth fistulák közé a kerekablak sérülés kapcsán kialakult perilympha fistulát, a stapedectomia során létrejött perilympha szivárgást sem, de a felső ívjárat dehistentiát sem. Sajnálom. Szerintem nem tartoznak ide, vagy legalábbis nem teljesen egymást fedő betegségcsoportokról van szó, de majd máskor írok ezekről is.)

A labyrinth fistula tipikusan a középfület pusztító cholesteatoma kapcsán alakul ki. A cholesteatomás hámzsák nekifekszik a középfül belső csontos falának, amely mögött ott vannak a félkörös ívjáratok és a csiga, és szép lassan, a hámzsák nyomása miatt a csontos válaszfal elvékonyodik, és egyszercsak kilyukad. Fistula leggyakrabban az ívjáratoknál jön létre, de előfordulhat a promontoriumon is, azaz a csiga bedomborodásában. Attól függően, hogy hol alakul ki, és kifolyik-e perilympha, a panaszok is változhatnak. Ívjárat fistula esetén jellemző a bizonytalanságérzés, szédülés, mely a hallójáratra való nyomás esetén fokozódik, legalábbis ha egy cholesteatoma alatt már ott lapul a fistula. Ezzel szemben a promontoriumon lévő fistula esetén percepciós halláscsökkenést észlelhetünk. Nem ritka a teltségérzés sem a fülben, bár ez egy cholesteatoma esetén amúgy is panasz szokott lenni. Egyébként leggyakrabban műtét közben vesszük észre, mikor a cholesteatoma mátrixát az ember vakargatja le a csontról, és jééé, az ívjáratok felett ott egy kígyóharapás-szerű két pötty, ahogy az ívjárat felett megette a cholesteatoma a csontot.

Ha fistulát találunk, akkor azt illik befedni. Erre (is) jó a temporalis fascia, de sokan ajánlják a csonttörmeléket (pathé) is. Nagyobb fistula esetén a Gacek-féle Ear surgery könyv még azt is javasolja, hogy csontból faragjunk ki egy kis ívelt tetőt, és azt tegyük rá, ha nagy a fistula. Hát, ha valakinek van türelme ilyen fúrás-faragáshoz, rakhat ilyet is oda. Nem, vagyok róla meggyőződve, hogy sok pluszt tesz hozzá.

Persze a témának van aktualitása is. Egy hete az indiai fül- orr- gégészek kezdeményeztek egy online vitát a kezelésről, ez az online megbeszélés úgy látszik nagyon megy náluk. IDE KATTINTVA lehet megnézni, hogy ők mit gondolnak a kérdésről.