a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Carhart csipke

2011.08.10. | HTamas |

Címkék: fül audiológia otosclerosis középfül

Bár úgy hangzik, de a Carhart csipke (Carhart notch) nem egy XIX. századi ír ruhakiegészítő, hanem az otosclerosis egyik audiológiai jele. A névadó Carhart 1950-ben figyelte meg ezt a jelenséget.Otosclerosisos beteg hallásvizsgálata során észleljük, hogy típusos esetben 2000 Hz-en a beteg csontvezetése a szomszédos (1000Hz, 4000Hz) frekvenciához képest 5-10 dB-lel, míg a többi frekvenciához képest akár 10-15dB-lel is rosszabb (lég- és csontvezetésről részletesebben ITT). Ennek valószínűleg az az oka, hogy más a középfül rezonanciafrekvenciája légvezetés, és más csontvezetés esetén. Csontvezetés esetén 1600-1700Hz körül van a középfül rezonanciafrekvenciája, amely a kengyel fixációjával kifejezettebbé válik. Így jöhet létre az, hogy az ehhez legközelebb eső, audiológiai vizsgálat során mért frekvencián (2000Hz) a hallás rosszabb, mint a többi frekvencián.


Olvasnivalók még erről itt, és itt.