A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Carhart csipke

2011.08.10. | drHorváthTamás |

Címkék: fül audiológia otosclerosis középfül

Bár úgy hangzik, de a Carhart csipke (Carhart notch) nem egy XIX. századi ír ruhakiegészítő, hanem az otosclerosis egyik audiológiai jele. A névadó Carhart 1950-ben figyelte meg ezt a jelenséget.Otosclerosisos beteg hallásvizsgálata során észleljük, hogy típusos esetben 2000 Hz-en a beteg csontvezetése a szomszédos (1000Hz, 4000Hz) frekvenciához képest 5-10 dB-lel, míg a többi frekvenciához képest akár 10-15dB-lel is rosszabb (lég- és csontvezetésről részletesebben ITT). Ennek valószínűleg az az oka, hogy más a középfül rezonanciafrekvenciája légvezetés, és más csontvezetés esetén. Csontvezetés esetén 1600-1700Hz körül van a középfül rezonanciafrekvenciája, amely a kengyel fixációjával kifejezettebbé válik. Így jöhet létre az, hogy az ehhez legközelebb eső, audiológiai vizsgálat során mért frekvencián (2000Hz) a hallás rosszabb, mint a többi frekvencián.


Olvasnivalók még erről itt, és itt.
 

süti beállítások módosítása